Ukastrert hunnkatt

En hunnkatt som er ukastrert får løpetid. Noen får det sjelden, mens andre får løpetid ofte. I de tilfellene hunnkatten går utendørs, risikerer du å få uplanlagte kattekull. Mange hunnkatter kan bli drektige allerede ved seks måneders alder, en alder da katten hverken mentalt eller fysisk er moden til å bli mamma.

Løpetiden

En hunnkatt blør ikke som en hund gjør. Det er fordi hunnkatten ikke får eggløsning i løpetiden. Eggløsningen inntreffer først ved parringen.

Hunnkatten kan også få eggløsning mens den er drektig og kan dermed bli drektig med flere kull samtidig. Dette fører til at man fort kan få mange kattunger dersom en ukastrert hunnkatt går utendørs.

Når hunnkatten har løpetid går hun huket med halen til siden og ruller rundt på gulvet eller bakken mens hun høyt roper til seg parringsklare hanner.
I løpet av denne perioden spiser hun ikke spesielt mye, og katter som har hyppige løpetider blir tynne, rastløse, mister pels og har det ikke spesielt bra.
Noen hunnkatter urinmarkerer også i løpetiden.

P-piller

P-piller øker risikoen for ondartet jursvulst og livmorbetennelse, så dette er ingen langsiktig løsning for en katt. Det er også unødvendig å gi katten din legemidler under hele dens levetid hvis hun allikevel ikke skal brukes i avl. P-piller kan medføre en del bivirkninger og er heller ikke et helt sikkert prevensjonsmiddel. Katten kan kaste opp pillen eller spytte den ut når du ikke ser.

Kastrering

Å kastrere en hunnkatt innebærer at veterinæren opererer bort eggstokker og livmor. Oftest reiser man til veterinæren med katten på morgenen og kan hente henne på ettermiddagen. Inngrepet vil gi noen sting på magen og en skjerm eller body som hindrer henne fra å slikke på såret. Katten er relativt pigg etter et par dager og stingene kan tas bort etter ti dager. Nå kan man også sy med en type sting som forsvinner av seg selv.

Du kan normalt sett kastrere hunnkatten din allerede ved seks måneders alder så lenge hun er frisk nok til å gjennomgå operasjonen. Hunnkatten trenger ikke få et kull før hun kastreres.

Ukastrert hannkatt

En hannkatt kan bli kjønnsmoden allerede ved seks måneders alder. Da lukter urinen ekstra sterkt og for deg som har innekatt er dette veldig tydelig.

En ukastrert hannkatt som går ute får et stort revir som hele tiden utvider seg. Han er mer stridslysten enn en kastrat, og risikoen er derfor stor for at du får en katt som er mye borte og ofte kommer i slagsmål. Hannen bidrar dessuten til at flere uønskede katter fødes i nabolaget.

Du som har hannkatten inne kan få problemer med urinmarkering, det vil si at hannkatten tisser inn sitt revir innendørs. Han blir rastløs, kan få spisevegring og kaller på hunnkatter ofte og høyt.

Kastreringen

Hannkatten bedøves normalt ved kastrering. Noen veterinærer gir kun lokalbedøvelse og beroligende middel slik at katten er avslappet og smertefri, men ved bevissthet.

Pungen åpnes og testikler og bitestikler tas bort. Pungen sys ikke igjen, men får gro sammen igjen av seg selv. Katten er som oftest seg selv igjen en til to dager etter inngrepet.

Å kastrere en hannkatt koster mindre enn å kastrere en hunnkatt ettersom inngrepet er mindre.

Ta vare på din nykastrerte katt

Vær oppmerksom på katten lett tisser på seg etter narkose. Det kan derfor være lurt å legge håndklær under katten dersom den skal få sove i sengen etter inngrepet.

Tenk på at en katt som har fått beroligende eller har vært bedøvet har problemer med å holde varmen. Legg katten din på et varmt sted og la den hente seg inn i ro og fred.

Vær oppmerksom på hva katten din spiser i framtiden. En kastrert katt går lett opp i vekt. Vær derfor oppmerksom på kattens vekt og juster mengden fòr ved behov. Siden kastrerte katter også kan få problemer med urinsten kan det være aktuelt å bytte til et fòr for kastrerte katter. Et slikt fòr er spesialtilpasset behovene til en kastrert katt både med tanke på urinveiene og vekten. Spør gjerne veterinæren din om råd.