Velg hannkatten din med omsorg

En avlshanne får oftest mange flere avkom enn dine hunnkatter. Din hannkatts gener kommer derfor til å spres i en mye større utstrekning, spesielt hvis du har tenkt å la hannkatten pare andre hunnkatter enn dine egne. Akkurat som ved kjøp av en hunnkatt skal du tenke på at avlshannen skal ha bra kvaliteter som kan tilføre rasen noe. Han trenger ikke å være noen utstillingsstjerne – en bra avlshanne gir ofte bedre avkom enn han selv er.

Stamtavla

Studer stamtavlen på din kommende hannkatt nøye. Sammenlign stamtavlen med hunnkatten(ene)s stamtavler – innavl vil man ikke holde på med som oppdretter. Mange velger å importere en katt bare for å få inn «friskt blod» i rasens linjer.

Fra kattunge til hormonfull tenåring

Fra begynnelsen av er det ikke noen forskjell på å ha en hannkatt eller en hunnkatt springende omkring hjemme. Først ved ca seks måneders alder bør du være oppmerksom hvis den søte lille kattungen din springer rundt og lukter på hunnkattenes bakdeler

Alderen for når katten blir kjønnsmoden skiller seg mye fra rase til rase – alt fra seks måneder til et og et halvt år på de seneste hannkattene. Tydelige tegn på at katten er kjønnsmoden er øket interesse i dameselskap, nattlige serenader, at urinen begynner å lukte sterkere samt "fetthale", som viser seg som en samling av fete hårstrå ved haleroten.

Ok, min hannkatt er kjønnsmoden – hva nå?

Hvis du har hannkatten sammen med hunnkattene, må du sette hunnkattene dine på P-piller for å unnvike uønskede parringer – hannen merker når hunnkatten løper lenge før du gjør det. Så tro ikke at du skal rekke å skille de, det kan allerede være for sent. Mange har separate rom for hannkattene.

Fetthale?

Hannkatter og hunnkatter kan rammes av såkalt fetthale. Det er en ansamling fete hårstrå ved haleroten og iblant en bit lenger ned på halen. Graden av fetthale kan skille mellom ulike årstider og ved ulike grader av stress hos hannkatten, for eksempel ved parring og utstilling.

Fetthale kommer av en utsondring fra talgkjertlene rett under halen. For å slippe håravfall på halen og infeksjoner skal du kontrollere hannkattens hale. Utstillingsdommere blir ikke imponerte av en kjempefin hannkatt med en skikkelig fet hale. Regelmessig bading hjelper til med å holde problemet i sjakk – dette kan du komplettere med talk eller babypudder i halen.

Urinlukt og duftspruter

Hannkattenes urin har en kraftigere lukt enn hunnkattenes, men så lenge du rengjør kattekassen og bruker duftreduserende kattesand kan det dempe lukten.

Ukastrerte hannkatter og visse hunnkatter markerer sitt revir med urin. De står da med halen rett opp, tramper med bakpotene og vibrerer med halen (spruter). Disse duftene er meget kraftige og oppfattes av andre katter på lengre avstander.

Det er ganske vanlig at innekatter urinmarkerer når de flytter inn i nytt bosted eller nye møbler kommer – for å «merke» det nye. Ved problemer med urinmarkering finnes alternativer som kastrering eller ulike preparat. La ikke din markerende katt gå ukastrert for lenge – risikoen for at den beholder adferden etter kastreringen er da stor.

Skrik og stress

Alle som har en hannkatt for første gang blir nok overrasket over hvilke vidunderlige lyder som kan komme fra deres egen katt. Hannenes lokkerop er nok for å holde både deg og naboen våken dager som netter. Har du en hannkatt må du tenke på at han trenger å pares flere ganger per år for ikke å bli stresset eller frustrert.

Tydelige tegn på stress er når katten vanker rundt i samme bane rundt i rommet om og om igjen. Andre tegn er avmagring og pelsavfall eller aggressivitet mot de andre der hjemme.

Hva gjør man da med sin hannkatt som er stresset? En del sørger for å få hannkatten paret, det pleier å gjøre susen. Men finnes ikke den muligheten i nærmeste framtid, kan en hormonsprøyte eller tilfeldig bruk av P-piller hjelpe. Dette er likevel noe som IKKE anbefales over lengre tid. Er hannkatten meget stresset BØR han heller kastreres. Det er et lite inngrep og katten er på beina igjen samme dag. Tenk på at han kan fremdeles pare et par uker etter kastreringen, så slutt ikke med P-piller på hunnkattene med en gang.

Til slutt

Vi vil ikke skremme deg fra å skaffe en avlshanne, men håper med denne artikkelen å gi deg et innblikk i hva man begir seg inn på når man kjøper en hannkatt.