Valg av hannkatt

En avlshann får ofte langt flere avkom enn hunnkatter. Hannkattens gener kommer derfor til å spres i en større utstrekning, spesielt hvis du har tenkt å la hannkatten pare andre hunnkatter enn dine egne. Som ved kjøp av en hunnkatt skal du tenke på at avlshannen skal ha gode kvaliteter som kan tilføre rasen noe. 

Stamtavlen

Studer stamtavlen på din kommende hannkatt nøye. Sammenlign stamtavlen med hunnkatten(e) du skal pare han med. På den måten unngår man innavl. Mange velger å importere en katt fra utlandet for å forsikre seg om "friskt blod" i rasens linjer.

Når blir hannkatten kjønnsmoden? 

Som kattunge er det ingen stor forskjell på å ha en hannkatt eller en hunnkatt. Først rundt seks måneders alder bør du være obs hvis hannkatten vekker en ekstra stor interesse for hunnkattene i hus. Katten blir kjønnsmoden i ulik alder, og dette varierer blant annet etter hva slags rase man har. Normalt blir hannkatten kjønnsmoden rundt 6-12 måneders alder.

Så fort hannkatten har blitt kjønnsmoden er det viktig å ta alle forholdsregler for å unngå uønskede parringer. Mange velger å ha kattene på separate rom. 

Typiske tegn på at hannkatten er kjønnsmoden

Typiske tegn på at katten er kjønnsmoden er økt interesse for hunnkattene, sterk urinlukt, lyder om natten og økt stressnivå samt såkalt "fetthale". 

1. Urinlukt og duftspruter

Hannkattens urin har en kraftigere lukt enn hunnkattenes, men så lenge du rengjør kattekassen og bruker duftreduserende kattesand kan det dempe lukten. Ukastrerte hannkatter og visse hunnkatter markerer sitt revir med urin. De står da med halen rett opp, tramper med bakpotene og vibrerer med halen (spruter). Disse luktene er kraftige og kan oppfattes av andre katter på lang avstand.

Ps. Det er ikke uvanlig at innekatter urinmarkerer når de flytter inn på et nytt sted eller når det kommer nye møbler inn i hus.

2. Skrik og stress

Alle som får en hannkatt for første gang blir nok overrasket over hvilke vidunderlige lyder som kan komme fra deres egen katt. Hannens lokkerop kan holde både deg og naboen våken om nettene. Har du en hannkatt må du tenke på at han trenger å pares flere ganger per år for ikke å bli stresset eller frustrert. Tydelige tegn på stress er når katten "sirkulerer" i samme bane i et rom. Andre tegn er avmagring og pelsavfall, eller aggressivitet mot de andre i hjemmet.

3. Fetthale

Hannkatter og hunnkatter kan rammes av såkalt fetthale. Det er en ansamling fete hårstrå ved haleroten eller lenger ned på halen. Fetthalen kan variere etter årstid og ulik grad av stress hos hannkatten, for eksempel ved parring og utstilling.

Fetthale kommer av en utsondring fra talgkjertlene rett under halen. For å slippe håravfall på halen og infeksjoner skal du kontrollere hannkattens hale. Utstillingsdommere blir ikke imponerte av en kjempefin hannkatt med en skikkelig fet hale. Regelmessig bading hjelper til med å holde problemet i sjakk – dette kan du komplettere med talk eller babypudder i halen.