En voksen katt er ofte ferdig med de verste raptusrundene som å klatre i gardiner eller jakte på fingre og tær.

Det kan ta tid i starten

Katten må få tid til å bli kjent med sitt nye hjem og familie. Noen katter vil gjemme seg mye i starten, men det er ok og helt normalt. La gjerne katten starte i ett rom i boligen hvor den har alt den trenger, og utforske resten av hjemmet derfra.

Katten kommer til deg når den er klar for det. Det kan ta litt tid, men her er tålmodighet, en mild stemme og mer tålmodighet nøkkelen til starten på en god relasjon.

–  Katter føler seg tryggest når de kan observere og slappe av i høyden, så husk å legge til rette for dette med for eksempel hyller som katten lett kan hoppe opp til eller et høyt kattemøbel, råder Kjerstin K. Vinsjansen, adferdsrådgiver i Agria-appen.

Les også: Flere katter i samme hjem

Praktiske tips og triks

I starten er det lurt å bruke samme fôr og kattesand som katten er vant til fra sitt forrige hjem. Deretter kan du gradvis bytte over til andre typer, dersom du ønsker. Dette for at katten skal kjenne igjen smaken av fôret og lukten og følelsen av sanden. Ved for raskt fôrbytte kan katten bli dårlig i magen.

Hør med forrige eier om du kan få med favorittleken, teppe/katteseng og lignende. Dette vil dufte deilig kjent og kanskje senke stressnivået til nykommeren litt.

– Noen katter kan bli roligere av spesielle katteferomoner som man kan få kjøpt i dyrebutikk eller hos veterinæren. Feromonene kommer som spray eller diffuser. Les nøye på pakningsvedlegget først. Sprayen skal ikke sprayes i nærheten av katten, men brukes ca. 15. minutter før katten kan komme inn i rommet, sier Vinsjansen.

Sett av tid til å bli kjent

Når katten selv tar initiativ ved å komme bort, er den klar for å fortsette å bygge relasjonen med deg. Det er store individuelle forskjeller på katter, så la det foregå i kattens tempo og følg nøye med på kroppsspråk og signaler.

– Tilby katten kos ved å rolig strekke frem hånden. Dersom den stryker seg mot deg, er den klar for litt kos. Dersom den ikke gjør det, eller dersom den underveis i kosestunden slår litt med halen/haletippen, snur seg vekk eller begynner å vaske seg, bør du respektere kattens signal og ikke klappe den. Katten ønsker da bare nærhet ved å ligge inntil deg, men ikke bli tatt noe mer på, forteller Vinsjansen.

Å ha det gøy sammen og lære nye ting er viktig for å bygge en god relasjon. Sett av tid til lek og aktivisering hver dag. Kanskje kan du lære katten noen triks også?

Trenger du hjelp med spesialtilpassede råd for akkurat din katt?

Da kan du booke tid hos en av våre adferdsrådgivere i Agria-appen.

25 minutters samtale koster 299,-