Hjemkomsten

Kattunger bør alltid være minst 12 uker før de flytter til sitt nye hjem. Da har de fått lært det viktigste fra mor og eventuelle kullsøsken. Når kattungen kommer i hus kan det være fristende å kose og leke mye, men la den lille pusen få bli trygg i sine nye omgivelser først.

Lag klart et eget rom eller område på forhånd, hvor den har alt den trenger av mat, drikke, toalett, kloremulighet, leker og trygge liggesteder.

– La kattungen få utforske området og styre tempoet selv. Først når kattungen forlater området sitt og søker seg til deg, kan du invitere til kos og lek, sier adferdsrådgiver Kjerstin K. Vinsjansen.

Kattesikre

Husk å kattesikre huset ditt for å unngå farlige situasjoner for kattungen. Du bør for eksempel gjemme unna ledninger og sette giftige planter, væsker, medisiner og sjokolade et sted katten ikke har mulighet til å nå det.

Les også: Farer i huset for kattungen

Ikke la leker med lange snorer ligge fremme når de ikke er i bruk. Tenk også på å rydde bort garn, gavebånd og lignende. Katten kan svelge dette og det kan sette seg fast i mage- og tarmsystemet. Bånd, snorer og tråder utgjør også en kvelningsrisiko for kattungen.

Kos og lek

Nærhet er viktig, spesielt den første tiden. Kattungen er vant til å ligge inntil mor og søsken, hvor den fant varme og trygghet. La kattungen bli trygg på deg i sitt eget tempo, ikke tving den til kos før den ønsker det selv.

– Kattunger er veldig lekne og elsker å øve på jaktferdigheter gjennom lek. Inviter til flere lekeøkter hver dag hvor den kan jage, fange, riste og klore et tenkt bytte. Unngå å tilby egne fingre eller tær i leken, det er ikke like sjarmerende når katten blir voksen, forteller Vinsjansen.

Visste du at katter også liker å bruke hodet til gøyale utfordringer? Det finnes mange IQ-leker å få kjøpt i dyrebutikker som kan passe like fint til katter selv om det er bilde av en hund på esken.

Du kan også lage IQ-leker selv av dorullkjerner, flasker, tomme eggekartonger eller lignende. Brett eller skjær slik at det blir et lite hull som du kan putte godbiter i og som katten kan prøve å få ut.

Å leke gjemsel, lete etter godbiter sammen eller lære triks er andre idéer som vil underholde både deg og pus mens båndet mellom dere bygges sterkere og sterkere.

Når kattungen biter

Kattungen lærer en del om hvor hardt den kan bite under lek av mor og søsken. Men spesielt i perioden hvor den får nye tenner kan mange oppleve at kattungen biter litt for hardt i oss mennesker.

– Det er viktig å ikke straffe eller skremme kattungen med høye lyder dersom den biter deg. Forhold deg rolig og gi den en leke den kan bite og klore på i stedet. Etter hvert vil du ofte se at disse situasjonene skjer på bestemte tider av døgnet. Prøv da å ligge i forkant ved å invitere katten til å ta ut energien på lek og aktiviteter som ikke innebærer biting av deg, råder Vinsjansen.

Oppdragelse

Ofte er det enkelte områder man ikke vil at katten skal være, som for eksempel på kjøkkenbenken. Da er det viktig å reflektere over årsaken til adferden. Ofte kan årsaken være at katten har funnet mat her og at den liker seg i høyden.

Du bør ikke sprute vann på katten, kjefte eller straffe den på noen annen måte dersom katten gjør noe den ikke skal. Dette vil bare ødelegge forholdet mellom dere.

– Løsningen på for eksempel kjøkkenbenk-problemet kan være å legge til rette for et sted katten kan være i høyden i nærheten, samt sørge for at det ikke ligger mat på kjøkkenbenken når du ikke er der. Det er lurt å belønne katten med godbiter der hvor du ønsker at den skal være. Akkurat som andre dyr, gjør katten det som lønner seg for den, forteller Vinsjansen.

Utfordringer

Opplever du utfordringer med kattungen din, er det lurt å kontakte en utdannet adferdsrådgiver for veiledning. Det er nå du har muligheten til å legge grunnlaget for et godt og tillitsbasert forhold som skal vare i mange år.

Trenger du hjelp med spesialtilpassede råd for akkurat din katt?

Da kan du booke tid hos en av våre adferdsrådgivere i Agria-appen.

25 minutters samtale koster 299,-