Du har kanskje sett det før; hunder som kvier seg til tannpuss eller bykser av gårde når de ser klotangen. Her gir vi noen gode råd slik at rutinene for stell blir mest mulig trivelig for deg og din retriever. 

Tannstell

Fra vi var små, lærte vi hvor viktig det var å være nøye med tannpuss – det samme gjelder for hundene våre! De kan nemlig også få tannstein, tannløsning eller andre tannsykdommer. For å forebygge bør du pusse tennene til hunden din hver dag, i hvert fall et par ganger i uken.  

4 steg for tannpuss:

  1. Bruk gjerne en tannbørste med to børstehoder som du finner i AgriaShop, eventuelt gå for en fingertannbørste om hunden din ikke blir komfortabel med tannbørsten. Er dette aller første gangen, kan du vurdere å bruke en mikrofiberklut.
  2. Hvis du vil bruke tannkrem, så husk å velge en som passer for hunder. Ellers holder det med vann.
  3. Hvis dette er første gang du pusser tennene på hunden din, kan det være lurt å starte med jekslene bakerst i munnen da hundene gjerne aksepterer å løfte leppen her. Etter hvert tar du tennene foran. Puss med små sirkelbevegelser og vær spesielt nøye når du pusser tannkjøttranden.
  4. Ros underveis og gi hunden din en godbit som belønning etter økten. Det gjør opplevelsen triveligere, samtidig som at hunden din forstår at den gjorde noe riktig.

Hvis dere er to personer anbefaler vi at den som ikke pusser tennene fungerer som en «støtte» bak hunden – så den ikke rykker bakover. 

Rense ørene

Av naturlige årsaker er det ikke uvanlig at retrieverne blir rammet av ørebetennelse, men det fins måter å forhindre dette på. Først og fremst er det viktig å forstå hva som kan trigge en ørebetennelse.

Siden ørene til retrieveren henger ned, kan det fort bli varmt og fuktig der inne. I tillegg er retrievere vannapporterende raser som gjerne søker vann. Derfor blir ørene deres også mer utsatt for fuktighet – et miljø som bakteriene og soppen stortrives i. 

Hvordan ta vare på ørene?

  • Ikke rens ørene for hyppig
  • Bruk en myk klut når du renser
  • Unngå vann i ørene ved vask og sjamponering

Hvordan oppdage ørebetennelse?

Hvis hunden din rister på hodet eller krafser seg mot ørene og du ser at huden i øret eller øreflippene er røde og eventuelt hovne, er det mest sannsynlig ørebetennelse. Ved betennelse kan også ørevoksen bli mørkebrun, gul eller grønnaktig.

Et lite generelt tips er å lukte inn i øret til hunden din når den er frisk. Ørebetennelse har nemlig en spesiell lukt, så hvis du vet hvordan et friskt øre lukter, er det lettere for deg å oppdage om noe er galt. 

Les mer: Ta vare på ørene til retrieveren

Pelsstell

Flere av retrieverne røyter forholdsvis mye, noe som er en helt naturlig prosess da pelsen deres tilpasser seg sesongen. For å unngå at hunden din får flokete eller tovete pels, er det nødvendig å legge inn gode og helst daglige rutiner for børsting.  

Du bør også være nøye med pelsen da ustelt pels i verste fall kan føre til stram, irritert og betent hud. Pass spesielt på å børste mellom bein, under buk, bak ørene og rundt halsen hvor halsbåndet sitter.

Husk også at det er nødvendig å vaske hunden din innimellom. Spesielt i sesonger hvor pelsen fort blir møkkete, slik som på høsten. Ofte holder det å dusje med rent vann, men skal du få vekk skitt og møkk kan du bruke sjampo og balsam med riktig PH-verdi som er tilpasset hunder. Les mer om å vaske og dusje hunden.

Unngå våteksem

En annen viktig huskeregel er å tørke hunden din godt etter at den har vært ute i regnvær eller tatt seg et bad – noe vi vet retrieverne våre elsker. Dette er viktig for å forebygge våteksem.

Kloklipp

Som hundeeier er det viktig å passe på at klørne ikke blir for lange – i så fall trenger de å klippes. Synet av en klotang kan potensielt skremme hunder, men det er som regel hvis de har hatt en dårlig opplevelse eller ikke er vant med kloklipp.

Jo tidligere du starter å tilvenne hunden din kloklippingen, desto bedre. Hvis klørne ikke blir klippet regelmessig kan det potensielt bli svært smertefullt for potene til hunden din. 

Hvor ofte bør klørne klippes?

Agrias veterinær Lotta Möller anbefaler å klippe klørne en gang i uken, og da klippe litt hver gang. Heller ofte og lite av gangen enn sjelden og mye av gangen. 

Hvis du er nybegynner med kloklipping og er usikker, kan du få tips og råd av en veterinær. 

Produkter til deg og hunden din!

Gå til AgriaShop

Produkter til deg og hunden din!

Gå til AgriaShop