Innkallingstreningen begynner egentlig med det samme du får valpen hjem. I begynnelsen handler det om å få den til å synes at du er mye mer interessant enn det som foregår rundt valpen ute i den store verden. Videre skal lysten til å springe til eieren blandes med ubetinget lydighet.

Innkalling med både kropp og stemme

For å få den lille valpen til å komme når du roper skal du bruke både kropp og stemme. Dersom du motiverer valpen gjennom å sette deg på huk og lokke, samtidig som du lokker med stemmen, har du den beste forutsetningen for å lykkes. Av og til kreves det enda mer for at valpen skal komme til deg. En vanlig feil er at den som kaller på valpen står med rett rygg og gir den ordre om å komme. Både kroppsspråk og stemme bidrar til å presse valpen tilbake. Mest sannsynlig velger da valpen å være der den er, eller den går et annet sted.

Kombinere motivasjon med krav

Valpen skal alltid komme når du roper – selv om den ikke har lyst. Derfor bør du gradvis øke kravene du setter i innkallingstreningen. Dersom valpen begynner å gå i en annen retning enn den retningen du roper fra, kan du bestemt gi den kommandoen "stopp". Forhåpentligvis fører kommandoen til at valpen stopper opp et lite øyeblikk. Det er nå du har mulighet til å overbevise valpen om at DU er mye morsommere enn det den var på vei mot. For å konkurrere ut andre ting som kan fange oppmerksomheten, må du av og til hoppe og danse litt samtidig som du kommer med glade innkallingsrop som inneholder valpens navn.

Du må allikevel ikke løpe så langt fra valpen at den mister "tiltrekningen" til deg. Når alt kommer til alt er de fleste valper redde for å bli forlatt av lederen i flokken. Det kan derfor være en idé å snu deg og løpe i motsatt retning. Tenk imidlertid på at du ikke løper for langt – det er en risiko for at valpen søker trygghet hos tilfeldig forbipasserende som er nærmere enn det du er, eller at den blir der den er.

Beveg deg slik at valpen blir nysgjerrig

Dersom du har løpt et stykke unna valpen, bør du fortsette å være aktiv helt til den har kommet fram til deg. Du kan for eksempel veksle mellom å bevege deg mot valpen på en leken og innbydende måte, og å snu deg og løpe litt unna. Når den er på vei mot deg, kan du flytte deg noen steg lenger, slik at den får følelsen av å jakte på deg. Når valpen begynner å nærme seg, kan du sakte men sikkert vende mot den. Sett deg gjerne på huk for å ta valpen inn i varmen, med kos og skryt.

Enklest blir det om valpen alltid holder seg nær deg

Dersom du allerede fra valpen er ung venner den til at den skal følge med på hvor du er til enhver tid, vil du gjøre innlæringen av innkalling enklere. Når valpen begynner å bli kjent med veien, bør du med jevne mellomrom skifte retning og noen ganger gjemme deg eller legge inn andre overraskelser. På den måten følger valpen med på hva du gjør i stedet for at den ”tar ledelsen”, mens du bare følger etter. Da blir det også lettere å lykkes med innkallingen. Lykke til!