Oppkast og diaré hos hund

Mage- og tarmsykdommer forekommer ofte hos hundene våre. Avhengig av hva årsaken er vil symptomene variere fra kun oppkast, kun diare, eller både oppkast og diare. Dersom hunden får sistnevnte, oppkast og diare så starter dette oftest med oppkast og deretter kommer diareen. Ved mildere anfall blir avføringen løs og kremaktig, i andre tilfeller spruter det vannaktig avføring, som også kan bli blodig.

Oppkast og/eller diare kan være alt fra en mild reaksjon på forbytte til alvorlige livstruende tilstander som krever rask og intensiv veterinærbehandlig.

Når hunden har oppkast og/eller diaré mister den væske. Hos små eller unge hunder kan dette raskt føre til alvorlig dehydrering, mens store hunder klarer seg generelt bedre. Generelt så er anbefaling at unge dyr med oppkast og/eller diare bør oppsøke veterinær dersom det er nedsatt almenntilstand, dersom valpen kaster opp umiddelbart etter vann/forinntak, eller om det er blod i oppkast eller diare.

Årsaker til oppkast

Hos valper:

Årsaken til oppkast hos valper kan være at hunden har spist noe den ikke tålte og fått en lett gastritt (irritasjon i slimhinnen i magesekken). Men fremmedlegeme er ikke uvanlig på valper og dersom valpen kaster opp hyppig og umiddelbart etter inntak av for eller vann skal du snarest oppsøke veterinær. En annen tilstand som forekommer på valper, men sjeldent på voksne hunder, er en tilstand som kalles invaginasjon, dvs. at tarmen «vrenger» seg inn i seg selv (beste sammenligning er om man tenker armen på en genser som man vrenger av seg slik at deler av ermet går inn i øvre del av ermet.) Tilstanden rammer oftere hannhund valper enn tisper, hvorfor er ikke avklart. Dette kan løsne av seg selv, men kan også utvikle seg til svært alvorlig tilstand og symptomer blir som ved tarmslyng, oppkast med illeluktende innhold, oppkastet lukter avføring. Ofte har de litt slimete blodig avføring. Almenntilstand sterkt nedsatt. Dette krever rask veterinærbehandling, ved palpering av buk kjennes ofte dette relativt greit som en hard og øm «lillefingertykk» del i tarmen. Dette krever operasjon, og avhengig av hvor mye skade som er i aktuelle tarmparti så kan man enten løsne invaginasjonen med forsiktig manipulering, men ofte er tarm så påkjent og begynnende sammenvoksinger i deler av tarm og da må man fjerne det området av tarmen og skjøte sammen tarmen igjen. Andre årsaker til oppkast er innvollsparasitter, virus eller en allergisk reaksjon mot proteinkilden i foret.

Valper kan også ha medfødt utvidet spiserør pga. ulike medfødte hjertelidelser, dvs. feil på blodkar som sørger for at blod til og fra hjerte ikke er utviklet riktig, da kommer spiserøret i klem og det utvikles såkalt megaosephagus. Ved denne tilstanden er det ikke direkte oppkast hvor valpen står og brekker seg og hele buken er i aktivitet når magesekken trekker seg sammen og valpen kaster opp innholdet derfra. Ved utvidet spiserør kommer lite til magesekken pga. innsnevringen der, og når innhold kommer opp er det mere en reguritasjon «gulping». Prognosen for denne tilstand er avhengig av om underliggende årsak er noe som kan korrigeres.

Når det gjelder virusbetinget oppkast/diare så er parvovirus, coranavirus, smittsom leverbetennelse og valpesyke de vanligste. Mest kjent er parvovirus. De fleste hunder er for tiden vaksinert mot parvovirus, smittsom leverbetennelse og valpesyke. Vaksinen gir en god beskyttelse, så det er viktig at alle hundeeiere følger vaksineanbefalingen fra veterinærene.

Hos voksne hunder:

Hos voksne hunder er årsakene til oppkast mange, alt fra spist noe ikke tålt, fremmedlegeme, magesår, allergisk reaksjon, svulster, sammenvoksinger i overgang magesekk-tolvfingertarm, sekundært til andre underliggende årsaker som nyresvikt, livmorbetennelse, betent bukspyttkjertel, tarmslyng og magedreining/magedilatasjon.. Sistnevnte er den mest alvorlige og krever veldig rask veterinærbehandlig. Det som ved denne tilstanden er spesielt er at den brekker seg som ved oppkast, men det er uproduktive brekninger, dvs. at innholdet i magesekken ikke kommer opp, og man vil se at magesekken øker i omfang pga. gassopphopning, slik at man kan føle at buken «buler ut» bak ribbena, spesielt på høyre side. Mistenker du at hunden din er i ferd med å utvikle dette skal du straks oppsøke veterinær.

Hva kan du selv gjøre? Gi mild kost eller veterinærfôr

Tidligere var rådet ved oppkast/diare at man skulle fjerne tilgangen til mat i 24 timer, og deretter gi hunden små porsjoner av mat som er lett fordøyelig, som kokt ris og kokt hvit fisk. I de fleste tilfeller vil dette hjelpe, men det vil ofte da ta lengre tid før tilstanden er stabilisert. Nye anbefalinger er og raskest mulig komme i gang med spesialtilpasset diettfôr, små porsjoner med få timers mellomrom. I tillegg anbefales tilskudd av bakterier, eks Zoolack/Diarsanyl eller Canicur, dette hjelper tarmfloraen til å normalisere seg. Vanntilgang er viktig, men også den bør eventuelt begrenses så hunden ikke kaster i seg mengder med vann.

Mange hunder reagerer på fôrskifte med diare. Det kan da være en fordel å bruke noen dager på dette, bland gradvis i nytt for med det gamle, og dersom du vet du har en hund som er følsom for fôrskifte kan tilskudd av tarmbakterier, slik som de tre preparatene nevnt ovenfor forhindre oppkast/diare.

Kontakt veterinær raskt

  • Dersom hunden har uproduktive brekninger, er påkjent og utspilt i buken.
  • Dersom diareen intensiv, og spesielt om den blir blodig eller om hundens allmenntilstand påvirkes.
  • Dersom oppkast kommer hyppig og umiddelbart etter mat eller fôrinntak, spesielt gjelder dette valper, da dette kan være symptomer på fremmedlegemer eller invaginasjon.

Ting å tenke over om din hund sliter med episoder med oppkast og/eller diaré:

  • Alle hundeeiere vil oppleve at hunden får oppkast og eller diare i løpet av dens liv. Det er mange årsaker til at dette forekommer, men den aller vanligste er «søppelspising», brått fôrskifte, ribbespising juleaften, og inntak av lite egnet hundemat, f.eks. spekeskinke, ost, sterkt krydret restemat etc. etc. Kan det skyldes fôrbytte, eller mye godbiter?
  • Når fikk hunden sist behandling mot innvollsparasitter? Om det er nødvendig med parasittbehandling lar seg avgjøre ved at du tar med en avføringsprøve til din veterinær for undersøkelse.
  • Kommer dette etter gitt hunden noe den ikke har spist før? Dersom dette er årsaken er det lett å normalisere dette ved riktig fôr og evt. tilskudd av tarmbakterier (se over).
  • Men dersom hunden din sliter med episoder av oppkast og eller diare uten at det finnes en grunn i fôrinntak, og dersom hunden virker å ha noe nedsatt aktivitet, og spesielt om det er episoder med litt slim og eller blod, så skal du ta hunden til veterinær for en utredning for om det er noen andre underliggende årsaker. Spesielt viktig er det at man oppsøker veterinær dersom hunden over tid har gått ned i vekt.
Glykol er livsfarlig

Glykol finnes i blant annet frostvæske og er forferdelig giftig for hunder
Les mer

Jursvulst hos hund

Jursvulst er det samme som brystkreft og er den vanligste kreftformen hos tisper.
Les mer

Ørebetennelse hos hund

Akutte ørebetennelser er meget vanlig på våre hunder.
Les mer

Allergi hos hund

Har du en hund som viser allergiske symptomer?
Les mer

Liker? 28 av 36 likte , 3,9 i rangeringer