Hunder, uansett størrelse, har behov for aktivitet. Dette gjelder både fysisk, men også mentalt. Behovet ut fra rase og individ varierer naturlig nok, men alle hunder trenger mosjon og stimulerende aktiviteter. 

1. Flasken

Legg noen godbiter i en tomflaske og sett den på gulvet. Hunden skal nå finne ut av hvordan flasken må vinkles for at godbitene skal falle ut. Når hunden enkelt klarer dette kan du øke vanskelighetsgraden ved å skru korken på flasken. Pass bare på at hunden ikke tygger i stykker flasken og får i seg plastbiter!

2. Kjelen

La hunden fundere ut hvordan den skal få tak i en kjøttbolle som ligger under en plastboks eller kjele som er vendt opp ned. Gjør det litt vanskeligere for hunden ved å sette lokket på en kjele som ikke går å dytte av, men må løftes opp.

3. Søk godbiter

Begynn innendørs med å ha hunden sittende ved din side. Sleng ut en neve godbiter på gulvet og når du sier ”søk” skal hunden lete opp godbitene. For å gjøre det vanskeligere kan du legge ut godbiter i et rom når hunden ikke er med, og deretter slippe inn hunden. Dette kan også gjøres ute i terreng der godbitene ikke er like lett å finne, og hunden virkelig må bruke nesen.

4. Godbiter på nesa

Øvelsen å legge godbiter på hundens nese kan være vanskelig til å begynne med. Start med å legge en godbit foran hunden. La hunden stå eller sitte stille og vente på et ”vær så god”. Deretter kan man gjøre øvelsen vanskeligere ved å legge godbiten på frampotene til hunden.

Det vanskeligste er å legge godbiten på hundens nese. Bruk gjerne godbiter som er flate og ikke ruller av for lett. Ekstra bra er det om hunden på ”vær så god” kan rykke til med nesa og fange godbiten før den faller i gulvet. Du kan også bygge en stabel av godbiter som hunden får balansere en liten stund. Ha det ikke for travelt, her gjelder konsentrasjon!

5. Rydde

Du kan lære hunden å legge for eksempel lekene sine tilbake i kurven. Dette likner en apporteringsøvelse. Sleng ut en leke som hunden skal hente og legge i kurven. Bruk for eksempel kommandoen ”rydde”. Glem ikke å belønne hunden med godbiter når den har sluppet leken ned i kurven. Når det fungerer med én leke uten problemer, kan du prøve med to leker og deretter flere leker før belønningen kommer. Hunden skal til slutt kunne rydde opp alle lekene som ligger utspredt i huset.

6. Bjeffe

Å lære hunden å bjeffe er ofte ganske lett. Ta godbiter som hunden liker veldig godt og hold det i hånden mot brystet ditt. Hunden vil da forsøke å ta godbitene ved å hoppe og krafse, og så fort hunden begynner å gi lyd fra seg så pepper du hunden med stemmen din.

Når det kommer en liten lyd som begynner å ligne et bjeff skal du gi hunden godbiten. Ta en ny godbit og fortsett til hunden gir deg et bjeff. Du skal belønne alle små steg i riktig retning. Bruk kommandoen ”bjeff” eller noe annet du synes passer for dere. Når hunden forstår hva ”bjeff” betyr så kan du øke vanskelighetsgraden slik at hunden må bjeffe flere ganger for å få belønningen sin.

Det at hunden kan bjeffe på kommando kan være nyttig i flere situasjoner. For eksempel hvis du har falt i skogen og skadet deg så høres hundens bjeff høyere enn ropene dine på hjelp. Hvis man har en hund som bjeffer i tide og utide kan man også bruke dette for å lære hunden å forstå betydelsen av å være stille. Gi først kommandoen ”bjeff” og belønn med godbit, deretter kommandoen ”stille”.