Behandling mot innvollsorm: Har du kennel med mange hunder kan de trenge behandling mot innvollsorm regelmessig. Det samme gjelder om du gir hundene dine mye rått kjøtt. Tenk på at de ulike preparatene kan være virksomme mot ulike typer innvollsorm, og at det derfor er smart å bytte mellom ulike merker. I dag finnes det dessuten enkle måter å sjekke om hunden har innvollsparasitter, og man trenger da kun å behandle når parasitter er påvist.

Kondisjon: Hundens kondisjon er ferskvare og må trenes hele året. Å brå-trene øker bare skaderisikoen. To til tre måneder før jaktsesongen starter bør man øke treningsmengden.

Løping, sykling, svømming (fra15 grader og opp er ok, ved kaldere vann går det utover muskulaturen), snørekjøring og trening i grustak, er alle bra måter å bygge opp hundens kondisjon på. Ha gjerne sele på hunden når du trener kondisjon så den får dra litt og på det viset trene litt ekstra.

Bra kondis hos hunden gir både økt oksygenopptak og bedre sener i ligament og ledd.

Magedreining: Store hunder bør få maten oppdelt i flere mindre måltider under jakta for å minske risikoen for magedreining. Frokosten bør gis to timer før man går på jakt og hovedmåltidet en god stund etter avsluttet jakt.

Nesemidd: Finnes hos mange hunder selv om de ikke viser symptom. Om jakthunden begynner å spore dårligere og får besvær med innover-nysninger, er det en god idé å behandle hunden. Vær oppmerksom på at behandlingen tar 1-2 uker og at det tar like lang tid før hunden blir symptomfri.

Puls: Gjør det til en vane å ta pulsen på hunden når jaktdagen er over. En puls på over 120 slag i minuttet er unormalt.. Veltrente jakthunder kan ligge så lavt som 50 slag pr minutt.

Potene: Får ofte hard medfart i skogen, men korte klør reduserer i hvert fall risikoen for at de brekker eller rives av. Skader i tredeputene kan være nødvendig å sy, men det må i så fall gjøres i l løpet av det første døgnet. Om det er over 20 grader varmt ute må du aldri sykle/trene hunden din på asfalt, det kan rett og slett brenne i stykker hundens tredeputene.

Fóring: Hundens behov for energi øker når den arbeider under jakta. Det samme gjelder også ved ekstrem varme og ekstrem kulde. Gi større mengde av hundens vanlige fór eller gi et høyenergifór. Husk å gå gradvis over slik at ikke hunden blir dårlig i magen.

Under selve jakta må de fleste hunder få påfyll av energi underveis. Gi flere små porsjoner, alternativt energitilskudd i form av en spesiell pasta. Glem heller ikke å gi hunden vann.

Tenk på at animalsk fett er den mest effektive næringskilden for hunder. Fett øker prestasjonsevnen og evnen til å ta opp oksygen. Karbohydrater er derimot en energikilde som hunder ikke kan lagre særlig bra. Å fóre med karbohydrater før jakt gjør at kroppen stiller om seg og bruker karbohydrater som fremste energikilde, noe som kan lede til at hunden under jakta går helt tom for lagrede karbohydrater og dermed kollapser.
Hunden må likevel ha noe tilførsel av karbohydrater, blant annet for at hjernen skal fungere.

Vaksinering: Alle hunder skal vaksineres mot valpesyke, smittsom leverbetennelse og parvovirus. Etter vaksinering som valp og 1-års vaksine, er det tilstrekkelig å vaksinere mot disse sykdommene hvert tredje år. Når det gjelder kennelhoste anbefales det årlig vaksinering. Skal du på jakt med hunden utenfor Sverige og Norge, må hunden i tillegg vaksineres mot rabies og eventuelt leptospirose.

Kjenn over hunden: Gjør det til en vane at du alltid kjenner godt i gjennom hunden både føre og etter jakt! Grunnen til at du skal gjøre dette også FØR er at du da mye lettere kan oppdage når noe ikke er som det skal. Har du en pelshund er det spesielt viktig å se over huden etter jakt, ellers kan det gå dager før man oppdager sårskader og da er de allerede infekterte.

Varm opp og tøy ut: Tenk på at kalde muskler skades lettere. Sett derfor gjerne på hunden et dekken både før og etter arbeidet. Å stretche hunden etter jaktturen er også svært positivt for musklene.

Ører: En ørebetennelse i et tidlig stadie kan du klare å behandle selv, med en grundig rengjøring. Renner det værk fra øret eller det er hissig og rødt må hunden derimot til veterinær for behandling.

Artikkelen er skrevet etter en forelesning med veterinær Eva Adolfsson fra Djurkliniken i Vesterås. Forelesningen var en del av en jaktkveld som ble arrangert av Agria Djurforsäkring, Lupus Foder og Aptus,