– Når en valp blir født er innholdet i knoklene myk brusk. Med tiden så blir brusket hardere og til slutt blir det bein, forklarer Lars.

Brusk som sprekker

Dersom denne prosessen går for fort, så kan leddvesken som ellers er innkapslet i leddene komme i kontakt med benet.

– En økt mengde leddveske starter da å produseres og man kan se at dyret blir hovent der vesken samles. Det kalles dissecans og kan samenlignes med et åpent sår som går helt inn til benet. Og det er dette som gir smerte hos hunden.

Defekt, trening eller traume?

Det vanligste leddet som rammes av OCD er skulderleddet.
– Mange forskere hevder at det er en defekt i selve benet som gir OCD, mens andre mener at det er motion eller ett traume som gjør at brusket sprekker, og OCD oppstår. Men det blir litt vel mye "hva kom først - høna eller egget" av å fokusere for mye på dette mener Lars.

– Uansett hvordan man ser på dette så er det velkjent at en hund som beveger seg for mye, ikke har nok muskler til å dempe alle støt som skjelettet utsettes for. Før eller senere er det hundens ben og ledd som får ta støten.

Overbelastning negativt

En valp som leker med en annen hund kjenner ikke at den er trøtt, og det er i disse tilfellene, når valpen ikke merker at den er "overtrøtt" at risikoen for OCD øker.

– Desverre så betyr dette at en hund som ikke omgås med andre hunder for lek og aktivitet, eller bruker å få springe løs, kan rammes av OCD den dagen den vel får gjøre dette. Når hunden får springe og leke som den vil kan den plutselige overanstrengelsen lede til OCD.

Lars poengterer at det absolutt ikke handler om at voksende hunder skal være i ro under oppveksten.

– Tvertimot så er det nødvendig at valpen får bevege seg ettersom pumpemekanismen i benet, når hunden går, gjør at næring tilføres så at brusket holder seg friskt. Vild lek med store hunder, og overanstrengelse skal man unngå.

For rask tillvekst

Noe annet man bør være oppmerksom på er valper som vokser for fort, etter som de to benene i frambenet - albuebenet og strålbenet - ikke vokser i samme takt.

– Et tegn på dette er at hunden helt plutselig står med labbene vridd utover. I disse tilfellene er risikoen for OCD større, og av den grunn liker jeg ikke fòr som får valpene å vokse fort, sier Lars.

Her mener Lars at oppdrettere har et stort ansvar.

– Dersom dere strever etter å få frem valper som raskt skal se ut som voksne hunder for å vinne valpeutstillinger, kommer det ikke til å føre til noe annet enn problemer sier han

Brusk leger ikke

En operasjon av OCD betyr at man tar bort skadet og død brusk som sitter igjen, eller ligger løst i leddet. Det hullet som skapes i benet fylles med tiden ut av noen som kalles bidevevsbrusk

– Brusk leger ikke og bindevevsbrusk har ikke samme elastisitet som ekte brusk. Det er derfor prognosen for en selskapshund som skal fungere utmerket etter opperasjon er betydelig bedre enn en jakthund. läker inte och bindvävsbrosket har inte samma elasticitet som riktigt brosk. Det är därför som prognosen för att en sällskapshund ska fungera utmärkt efter en operation är betydligt bättre än för en hund som ska arbeta hårt, förklarar Lars.

En hund som rammes av OCD gjør det tidlig i livet, som regel før den fyller ni måneder.

– Det er derimot ingen problem å operere en hund så tidlig i livet ettersom man ikke kommer i kontakt med tilvekstsonen når man opererer avslutter Lars.