Et godt team rundt hesten er viktig. Det er ikke bare snakk om et team med dyktige folk, men det er viktig at dette teamet samarbeider og jobber godt sammen. Mange hester har kapasitet til mer enn de får vist på grunn av skader, og med et godt team kan du mer effektivt hindre skader og sørge for at hesten raskere kommer tilbake etter skader.

Omfang av skaden

En god huskeregel er å alltid kontakte veterinæren ved sykdom eller skade. Selv om behandlingen i flere tilfeller kan utføres av en hovslager, fysikalsk behandler eller trener, er det viktig at veterinæren i første ledd får stilt riktig diagnose. Din rolle er å formidle hva som skjer, sette folk i kontakt med hverandre og sørge for at det blir laget en god plan for hesten din. 

Veterinærens rolle

Kommentar av Lars Olaf Moen

Hestesport er idrett og som all annen idrett kreves et apparat rundt utøveren. I sentrum av hestesporten står du som rytter og hesten. Vi veterinærer ønsker å kunne bidra til å holde hesten din frisk slik at den kan brukes til intensjonen. Det er mange måter vi kan bidra til å holde hesten frisk. Den mest effektive metoden vi har er å jevnlig utføre undersøkelser og forebyggende helsearbeid. Jo mer kjent jeg som veterinær er med hesten, desto lettere er det for meg å plukke opp eventuelle symptomer tidlig (som for eksempel hevelse, fylling, varme, bevegelsesavvik eller liknende).

Vi ser de senere årene at hesteeiere kontakter oss mye tidligere med tanke på skader og andre mer diffuse problemer – og dette er bra. Da kan tidlig komme i gang med målrettet behandling.

Jeg har alltid lært at samarbeid bærer frukter. Og det samme gjelder for å holde hesten frisk. Kommunikasjon og gjerne diskusjon fører ofte frem til bedre løsninger som kan få hesten raskere frisk og kanskje mer holdbar over tid. En viktig faktor er at du som eier/rytter sørger for dette samarbeidet og stiller krav (noe du har full rett til å gjøre etter min mening).

Hovslagerens rolle
Kommentar av hovslager Aksel Vibe

Hovslageren er den i hestens helseteam som oftest ser hesten regelmessig. Hesten trenger hovpleie hver 6. uke for å fungere til det vi ønsker at de skal gjøre for oss. Godt hovstell er også god dyrevelferd. Jobben til hovslageren er å holde hesten frisk.

Planlegging er alfa og omega. Skal du på stevne eller trening tett på skoing kan det være lurt at hesten er nyskodd og i orden. Noen hester kan være sensitive eller trenger kanskje en dag eller to til å tilvenne seg til nye vinkler. Da er smart å ha dette planlagt og at hovslageren er informert om dine planer. En tekstmelding til hovslageren koster lite!

Hvis hesten har forandret oppførsel kan det tyde på ubehag. Er det en stund siden hesten ble skodd og hesten blir halt er det viktig at veterinæren kontaktes først. Er hesten derimot nyskodd og har blitt halt, er det viktig å først ringe hovslageren. Da er det nærliggende å tro at det kan ha skjedd noe i forbindelse med skoing, og da er hovslageren den som mest effektivt kan rette opp i dette. 

Hold hovslageren informert om veterinærbesøk og eventuelle behandlinger. Ikke tenk at du hovslageren ikke er interessert eller har behov for å vite, men la heller han/hun plukke ut den informasjonen som er relevant. Hvis veterinæren eller annen behandler har kommentar til høver eller skoing, så sørg for at vedkommende får snakket direkte med hovslager. Ikke vær mellommann!

Det finnes mange spesialbeslag som kan hjelpe for flere ulike haltheter når de er riktig brukt sammen med annen behandling. Legg opp til at det skal være en god dialog om skoing mellom veterinær og hovslager. Skoing kan og påvirke balansen og rytmen til hesten. Om hesten slår seg eller "smir sko", informer om dette.

Rytterens rolle

Kommentar fra Helena Liholt Gulli

Som rytter kan det være vanskelig å se endringer hos hesten sin. Trenerens rolle er derfor veldig viktig, ettersom hun/han ser hesten fra bakken og kan fange opp eventuelle endringer. Treneren, som du kanskje har én gang i uka eller én gang i måneden, ser hesten fra gang til gang og kan registrere eventuelle endringer. Mange trenere er også flinke til å fokusere på rytterens sits, som har en stor betydning for hestens gange. En skjevhet hos rytteren kan gi en skjevhet hos hesten.

Kiropraktoren (eller andre behandlere) er også en nøkkelperson ettersom vedkommende kjenner hesten og rytteren. De kan finne ujevnheter hos hesten, men også hos rytteren. Mange kiropraktorer behandler også mennesker – og ser dermed sammenhenger.

Hvis hesten har en mindre endring prøver jeg å løse det selv med hjelp av trener og kiropraktor. Da prøver vi å tilpasse sits, salen og padding samt trening og belastning. Hvis det derimot er en akutt skade tar jeg alltid kontakt med veterinæren og/eller hovslager, og deretter informerer trener og kiropraktor.