COPD – kronisk obstruktiv lungesykdom

COPD betyr kronisk, obstruktiv lungesykdom og er en nyere betegnelse på det som tidligere ble kalt kortpustethet.

Årsaken til sykdommen er allergi mot støv og mugg. Når hesten utsettes for et stoff den ikke tåler, reagerer den og rammes av nedsatt prestasjonsevne, hoste, neseutflod og pustevansker.

Hva er symptomene?

  • Nedsatt prestasjonsevne
  • Hoste
  • Neseutflod
  • Forhøyet pustefrekvens
  • Anstrengt pusting
  • Vekttap

Hva forårsaker COPD?

Sykdommen skyldes allergi mot støv og mugg i dårlig fôr eller et dårlig stallmiljø. Støvet eller muggen som hesten er allergisk mot fører til betennelse i luftveiene, de små luftrørene i lungene trekker seg sammen, og det dannes slim. Følgene er at det blir vanskeligere for hesten å puste og vanskeligere for den å ta opp oksygen. Det fører til at hesten presterer dårligere. For å kompensere for den reduserte evnen til å ta opp oksygen, øker hestens pustefrekvens. Ansamlingen av slim gjør at hesten må hoste.

Symptomene kommer som oftest krypende, men de kan også ha et mer dramatisk forløp. Det er vanlig at sykdommen begynner i forbindelse med en vanlig forkjølelse forårsaket av virus. Det gjør at det virker som om forkjølelsen aldri går over.

Mottakeligheten for å utvikle allergien er sannsynligvis arvelig.

Følgene av COPD

Det tidligste tegnet på sykdommen er nedsatt prestasjonsevne. Senere kommer hoste, pustevansker og neseutflod. Hvis årsakene til allergien ikke fjernes, risikerer hesten å få varige mén i form av skadet lungevev. Lungenes nedsatte funksjon kompenseres med økt pustefrekvens, ofte med en pipende bilyd.

I langt utviklede tilfeller må hesten presse på med bukmuskulaturen for hver utpusting. Hvis hesten ikke blir behandlet, vokser etter hvert muskulaturen på grunn av anstrengelsene og kommer til å få en såkalt hurtigpustsrynke på buken. Det er vanlig at kronisk syke hester blir tynnere, dessuten er de ekstra ømfintlige for luftveisinfeksjoner forårsaket av virus og bakterier.

Sykdommen er ofte sesongavhengig. Hester som rammes har det vanligvis bedre eller er symptomfrie på den varme årstiden. Men det finnes også hester som er dårligere i sommerhalvåret. Årsaken til dette er ikke kjent.

Hvordan påvirkes bruken av hesten?

Hvis hestens lunger skades, kommer hestens oksygenopptaksevne alltid til å være nedsatt. Det innebærer at prestasjonsevnen alltid kommer til å være forringet. En hest som har utviklet sykdommen, stiller større krav til stallmiljøet og fôret. Det gjør at det kan være særlig problematisk å bytte stall og at fôret alltid må være av beste kvalitet. Det kan også være vanskelig å trene på underlag som støver.

Man tror at mottakeligheten for å utvikle allergi delvis er arvelig. Man bør derfor avveie nøye om man skal avle på en hoppe med COPD, fordi også avkommet står i fare for å bli rammet. Man bør også tenke på at det kan være anstrengende for en hoppe med allergi å være drektig, spesielt de siste månedene.

Les mer om COPD:

 

Diagnose og behandling

Hvordan forebygger jeg COPD?

Rehabilitering og ettervern

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer