Tente lys er stemningsfullt i Lucia-toget og på frokostbordet 1. juledag, men det passer ikke i en stall. Det er mye lettantennelig materiale i staller og stallvegger, og en gnist kan fort føre til at bygningen overtennes. Det er veldig vanskelig å få ut hester fra en brennende stall, for en hest som har panikk, vil tilbake til "tryggheten" i boksen.

Velg rett julebeslyning

Lyssløyfer kan kortslutte i fuktige omgivelser, noe som kan føre til brann. Kontroller julebelysningen du har i stallen. Utebelysning tåler stallmiljøer bedre enn de tradisjonelle innebelysningene. Glitter og julekuler kan skape problemer for "klåfingrede" hester, som vil undersøke og smake på alt. Hvis hesten får i seg fremmedmateriale, kan den få kolikk, og i verste fall må buken åpnes. Hester kan ikke brekke seg hvis de får i seg noe de ikke tåler, noe som nesten alltid medfører sterke magesmerter.

Julepynt kan gi alvorlige skader

Julekuler av glass kan gi stygge kuttskader hvis de går i stykker. Skrekkeksemplet er en hest som rev ned en julekule, som ble knust og havnet i krybben. Hesten fikk dype kuttsår på tungen og mulen og måtte til dyreklinikken for å få behandling.

Barlind er en vekst som er veldig farlig for hester, og man skal absolutt ikke ha barlind i stallen. Hester liker smaken veldig godt, og utgangen er ofte dødelig. Barlind vokser spredt i kyststrøkene nord til Hjørundfjorden. Man skiller den fra vanlig gran ved at den er liten, ofte har buskaktig vekst og mangler kongler. Den har små røde bær, og flate, spisse, mørkegrønne barnåler.

Gode alternativer

Det finnes tross alt gode alternativer hvis du vil gjøre det julefint i stallen. Vanlig gran- eller furu er lett å få tak i og lukter godt. Julepynt av halm kan være hyggelig å pusle med, og tas takknemlig imot av hestene når julepynten er fjernet fra juletreet.

Epler, appelsiner med kryddernellik, knekkebrød og pepperkaker i røde bånd skaper julestemning uten å være farlige for hester eller andre dyr. Et tips når julen er over: Legg ut det gamle juletreet i hagen (uten julepynt). Hestene setter pris på det.