Sammen med Norges Rytterforbund, vår hesteveterinær Lars Olaf Moen, hovslager Aksel Vibe og profilrytterne Helena Liholt Gulli og Hege Tidemandsen ønsker vi å sette fokus på halthet. Halthet er et av de vanligste symptomene på sykdom eller skade hos hest, og utgjør nærmere 40 % av alle innmeldte hesteskader i Agria Dyreforsikring i 2019.

Men, med riktig kunnskap og praksis kan halthet forebygges.

Les mer om #stopphalthet!

Å skritte på hardt underlag er god trening

Hvis underlaget er frossent, men jevnt, fungerer det likt som andre harde underlag. Som asfalt.

– Å skritte på hardt underlag er god trening som styrker og bygger opp skjelettets støttevev. Dersom du gradvis venner hesten til det, kan du på sikt trave på både asfalt og frossen vei. Det er viktig å bruke god tid på tilvenningen og at hesten ris balansert og i passe tempo, sier Lars Olaf Moen, hesteveterinær hos Agria Dyreforsikring.

La hesten venne seg til underlaget

Hester som ikke er vant til hardere underlag kan få problemer ettersom de ikke får tilstrekkelig med støtdemping fra det stive underlaget. I første omgang kan hesten bli stiv i leddene og få vondt i muskulaturen. I neste omgang blir det mer alvorlig, og hesten kan få mer varige skader i leddkapsler, gaffelbånd, ligamenter og sener.

– Hvis underlaget er frossent og ujevnt øker risikoen for feilsteg og rotasjoner om man ikke er forsiktig med hvor og hvordan man rir. Hvis det er glatt ute, bør man brodde hesten for å unngå at den spenner seg eller sklir. Særlige skader som følge av at hesten sklir og "går i spagaten" kan bli alvorlige og tar ofte lang tid å hele, sier Moen.