Adelindes tips: Tempo-kontroll og tenk framover!

I helgen holdt en av verdens beste dressurryttere, Adelinde Cornelissen, clinic i Stockholm. Her kan du lese hennes tips og råd for å forbedre din dressurridning.

Solen stråler fra en klar og blå himmel. Likevel er det mange som finner veien til Djursholms Ridskola like utenfor Stockholm. Lekterne i det store ridehuset fylles fort, interessen for å ta del av Adelindes tips er stor.

Fire timer er satt av til den regjerende verdenscupvinneren. Totalt tolv dressurekvipasjer fordelt på fire grupper blir instruert av Adelinde som kommer med nyttige tips og råd utfra de ulike problemer rytterne vil jobbe med. Nivået er alt fra ponniryttere til eliteryttere så her er det noe for enhver smak!

Tempokontroll

Et av de viktigeste elementene i ridningen er å kunne ha kontroll på gass og brems hos hesten.
– Vet man ikke hvordan man øker og senker tempoet til hesten er man lost, sier Adelinde. En av de første tingene hun tester i begynnelsen av treningen er nettopp tempokontrollen. Når man samler hesten er det viktig å tenke på at hesten ikke skal sakte bena, da vil kroppen tippe fremover. Kroppen skal holdes tilbake, men bena skal gå fremover, også når man senker tempoet.

– Det er også viktig å være konsekvent, spør hesten, vent på svar og gi etter når hesten svarer. Det er ikke morsomt for hesten når rytteren hele tiden gir sjenkel. Når hesten svarer skal sjenkeltrykket opphøre, mener Adelinde.

Viktoria Avallan Ryd med ponnien Braveheart fikk trene på tempokontroll.

Tenk selv

Adelinde mener det er viktig å være en trener som oppmuntrer og hjelper elevene til å tenke for seg selv. Hun vil ikke være en trener som står i manesjen og sier hva rytteren skal gjøre. Lærer du å tenke selv vil du også kunne løse problemer som oppstår, mener hun. Når du trener hjemme kan du bli fortalt hva du skal gjøre, men hva skjer da om problemer oppstår under konkurranse når treneren din ikke er med?

Tenk framover og visualiser

"Think forward" er noe Adelinde repeterer gjennom hele clinicen. For eksempel får man ofte en brå overgang fra galopp til skritt, noe en av ekvipasjene hadde problemer med. Her er det viktig å tenke framover i overgangen, for å få en jevn overgang. Du skal også tenke positivt. Forventer du at hesten ikke vil gå fremover, vil den ikke gå frem. Tenk derfor at hesten skal gå fremover.

Lær deg også å visualisere rittet. Ti minutter før hver konkurransestart sitter Adelinde for seg selv og visualiserer det kommende rittet. Ser man framfor seg det man vil oppnå, er det lettere å få det til, sier Adelinde.

Lena Wiman med Donnerstein ville trene på galoppen, Adelindes tips var å jobbe med å få bakbena godt inn.

Gå ut av komfortsonen

Trene kan du først gjøre når du gjør noe du ikke er vant til. Det gjelder også hesten, den må ut av komfortsonen for å lære noe nytt. Men det er viktig å gi hesten mulighet til å strekke ut og slappe av etterpå. Når man trener gjør man det best med små intervaller. Mange deler opp sin treningstime i en halvtimes trening, tar en pause og trener en halvtime til. Adelinde ber oss tenke på vår egen trening, vi trener gjerne i små intervaller med små pauser. Muskler trener du best ved å be og slippe, ikke ved å holde hesten på samme sted.

Tren også din egen kropp

Adelinde trener også selv for å ikke være den svakeste lenken.
– Om jeg ikke er i balanse må hesten rette opp balansen. Det er ikke rettferdig for hesten, derfor trener jeg fysisk trening selv, sier hun. Som svar på spørsmål fra publikum om hvilken del av kroppen man bør trene sier Adelinde coretrening. Som rytter skal du klare å holde balansen korrekt fra magen og opp for å kunne ha maksimal oppmerksomhet på hesten.

Ikke alltid samme mønster

Hester lærer fort og trener du alltid i samme mønster risikerer du at hesten går foran deg. Derfor skal du for eksempel ikke starte og stoppe på samme sted.
– Hesten lærer seg ofte at vi sakter ned i hjørnene, tren derfor i blant på økning i hjørnene, tipser Adelinde.

Siste gruppen av ryttere fikk trene på travers i galopp sikk sakk opp midtlinjen. Her var Adelindes tips å lære hesten å vente på vendingen: Travers, galoppbytte, et par steg rett frem før neste travers. Hvis hesten ikke er lydhør på hjelperne risikerer man at hesten lener seg til motsatt side for tidlig og man får ikke til et fint galoppbytte. Dette var veldig tydelig på ekvipasjene ettersom hestene i begynnelsen alltid var før rytteren.

Eva Ulf på Fink fikk trene travers i galopp opp midtlinjen.

Adelindes tips til anspente hester

Blir hesten nervøs og anspent er det viktig at rytteren er avslappet. Spenner rytteren seg fremover risikerer man at hesten stikker. For å få bort anspenthet hos hesten må man ri fremover. Samler man hesten samler man også stressen og gir ikke hesten mulighet til å slappe av.

Når applaus bryter ut blant publikum hopper en av hestene til. Adelinde har følgende tips til de som sliter med dette på eksempelvis premieutdelinger.
– Ofte vil man forlate premieutdelingen så fort som mulig når hesten blir stresset. Går du ut mens hesten er stresset vil den lære seg dette og etterhvert begynne å stresse tidligere. Derfor er det viktig å få hesten avslappet før du forlater banen, er Adelindes råd.

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer