Å ha egen hest, eller egne hester, er en gave. Hestelivet er en livsstil som passer den som liker dyr og som ikke er redd for å ta i. Det finnes like mange måter å holde hest på som det finnes hestemennesker – fra konkurranserytteren, som satser profesjonelt, til karrieremennesker, som har hesten som et pustehull til familie med ponnibarn på landet. Hesten er til like stor glede for alle.

Hver og en som skaffer hester har også samme ansvar. Hesten er ikke en traktor som du plasserer i et skur mens du venter på at vinteren skal gå over eller regnet skal opphøre. Hesten din trenger mat, mosjon, tilsyn, omtanke og trening. Hver dag – året rundt, søndag morgen som sommerferie, uansett om det er varmt eller kaldt, glatt eller storm ute.

Alltid er det noe, uansett om du har hesten på et hestesenter, eller hjemme i egen stall. Vannet kan fryse. Dekken må vaskes. Inntørket leire fyller luften, når du børster vennen din som har hatt en spa-dag i hagen. Og ikke kan du reise bort uten å først ha sørget for at noen passer hesten din. Har du hest, har du ansvar.

Tenk etter - før

Et hestekjøp er ikke en impulshandling. Det er en stor avgjørelse å ta. Å ha hest både koster og krever tid. Det er viktig at du selv, sammen med hele familien, har tenkt igjennom saken – før dere skaffer et nytt og stort familiemedlem. Har du tid? Har du råd? Har du tenkt etter, og tenkt framover i tiden? Og hvilken type hest passer akkurat dine behov?

Hva er viktigst: At hesten har ”riktig” avstamming eller at den er snill i boksen og rolig i trafikken? Og ponnien til barna – er den tilstrekkelig grunnutdannet, er den pålitelig, har den rett størrelse for å kunne være til glede for familien i mer enn bare noen få år?

Spørsmålene er mange. De fleste bør ha et svar før du tar den store avgjørelsen det er å skaffe hest.

 

Her kan du lese mer om hvordan det er å kjøpe hest

Å lese hesteannonser

Å prøveri en hest

Kjøp/salgundersøkelse

Kjøp/salgundesøkelse av hesten – slik foregår det

Hestehandel og loven

Viktig å forsikre hesten din

 

Lykke til!