Tillate

Sorg er en naturlig følelse, og det er helt normalt å sørge over tapet av en du har vært glad i, uansett om det var et menneske eller et dyr. Det er det viktig å huske på. Hvis dyret var en stor del av hverdagen din, kan sorgen også ta mye plass nå, og det er mange grunner til å savne dyret.

Gi deg selv lov til å sørge. Mange har hørt om de gamle sorgfase-teoriene,  og tror derfor at du må ha visse følelser i en bestemt rekkefølge for å bearbeide sorgen, men slik er det ikke. Prosessen er mer fleksibel, og sorgens utrykk individuell.

Hvis dere er flere som sørger, så gi hverandre rom til å sørge, og vis forståelse for at andre i familien kan ha en annen prosess, eller en annen måte å håndtere sorgen på.

Snakk om det

Noen føler behov for å snakke om dyrets liv og sine egne følelser. Dette kan være en god måte å bearbeide sorg på. Snakk om dyret med familie og venner, for sosial støtte er verdifullt når du er i sorg. Etter hvert vil du huske mange gode minner. Mange føler også takknemlighet for at de fikk dele en del av livet med akkurat det dyret som nå er borte.

Hvis du er så uheldig at dine nærmeste ikke anerkjenner sorgen, eller ikke orker å høre om det som har skjedd, eller om dyret, kan du finne andre å snakke med om det. Kanskje du kjenner noen som har eller har hatt dyr som vil forstå noe av det du går igjennom?

De som eventuelt ikke forstår, må du prøve å ikke la deg påvirke av. Du kan også trenge å ta pause fra sorgen innimellom. Kanskje kan du involvere de i sorgen på denne måten i stedet? Det kan være bra for deg med positive opplevelser midt oppe i sorgen også.

Tilgi

Noen kan klandrer seg selv for at de ikke gjorde ting annerledes. Ved avliving er det mange som tviler på om de avlivet for tidlig eller for sent. Hvis dyret har forsvunnet eller vært i en ulykke, kan noen tenke mye på hva de kunne gjort for å unngå det. Husk at folk som regel gjør så godt de kan og ingen er perfekte. Skyldfølelse er vanlig, men sjelden berettiget eller konstruktivt.

De fleste av oss er flinkere til å bry seg om venner, enn oss selv. Derfor kan det noen ganger hjelpe å tenke på om venner, eller dyret ditt, ville skyldt på deg. Du må prøve å tilgi deg selv hvis du mener du burde ha gjort noe annerledes, og tilgi andre hvis du tror noen har gjort feil underveis. Det kan hjelpe å snakke med noen om dette også.

Søk råd og hjelp

Veterinærer vil sjelden alene bestemme når det er på tide å la dyret ditt få slippe, men de gir deg råd. Før avlivning, kanskje allerede tidlig i dyrets liv, kan du snakke med veterinæren om hvordan den siste tiden kan gjøres så skånsom som mulig. Både for dyret og deg som eier. Hvis du er bekymret for om du vil klare å innse når det er på tide å vurdere avlivning, kan du gjøre en avtale om at veterinæren skal si ifra til deg, på en direkte måte.

Hvor kan du få hjelp?

Hvis du trenger hjelp til å håndtere sorg, ta kontakt med fagpersonell som psykolog, lege eller helsesykepleier.

Dersom du har forsikring i Agria, ta kontakt med oss for informasjon og veiledning vedrørende ditt dyrs forsikring og dokumentasjonskrav.