Hårballer i kattens mage

Katten min har lang pels og når hun vasker og slikker seg får hun i seg mye hår også. Er dette farlig?

Veterinæren svarer:

Det er normalt at katten får i seg litt hår når den vasker seg. Siden du har en langhåret katt, bør du børste pelsen til katten din regelmessig, gjerne daglig. Du vil da børste bort mange løse hår, noe som gjør at katten ikke får i seg fullt så mye hår når hun vasker seg selv. Hvis katter får i seg store mengder hår vil det kunne dannes hårballer som kan skape problemer i mage og tarm.

Årsak

Kattens hår brytes ikke ned i mage-tarmkanalen. Som oftest kommer håret som katten får i seg ut på den naturlige måten, uten problemer. Noen ganger kan hår samle seg i magen og danne hårballer. Spesielt er langhårede katter og katter som er i røyteperioden utsatt. Dersom det blir for mye hår kan katten kaste opp hårballene for å hindre at disse fortsetter i tarmen der de kan sette seg fast eller irritere.

Katter som har en mage-tarmsykdom kan i noen tilfeller ha lettere for å danne hårballer. Katter med hudproblemer, og som derfor vasker seg oftere enn normalt, kan få i seg mer hår.

Hva kan jeg gjøre selv?

En måte å forhindre hårballer på er å børste katten regelmessig – spesielt når katten røyter. Ved å børste blir du kvitt løs pels slik at katten ikke får i seg så mye hår når den vasker seg.

Du kan også fôre med mer fiber som kan påvirke mobiliteten i tarmen slik at hårene lettere kan komme ut på den naturlige måten. Kattemalt og kattegress er også kjent for å gjøre at passasjen av hår går lettere.

Ettersom hårene kan lage problemer for fordøyelsen er det viktig at katten alltid har tilgang på friskt vann, da nok væske i kroppen er viktig for passasje av mat i tarmene. Det finnes ingen midler som kan løse opp en hårball.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Ta kontakt med veterinæren hvis katten din kaster opp, er forstoppet, om den ikke vil spise eller virker sløv og slapp. Dette kan bety at hårballer har satt seg fast, eller ført til at katten har blitt forstoppet. Katten kan da trenge hjelp til å få disse ut på normal måte, få løst det opp av en veterinær eller måtte opereres.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?