Forstoppelse

Katten min har ikke hatt avføring på to dager. Hva skal jeg gjøre?

Veterinæren svarer::

En mild forstoppelse kan man selv forsøke å behandle med Mikrolax eller lignende som fås kjøpt på apoteket. Parafinolje kan også hjelpe. Sørg for at kattekassen er ren. Noen katter nekter å bruke kattekassen hvis den er skitten. Hvis det ikke hjelper, må du kontakte dyrlegen.

Symptom

Katten har problemer med å gjøre fra seg, eller klarer ikke å gjøre fra seg i det hele tatt. Katten kan få magesmerter eller bli svært øm og utspilt i bukhulen.

Årsak

Forstoppelse kan skyldes et fremmedlegeme i tarmen. Katter, særlig langhårede, kan få hårballer. Normalt kastes disse opp, men noen ganger kan de sette seg fast i tarmen. Hvis katten har problemer med ryggen, kan det gjøre vondt når den skal gå på do, og katten vil derfor prøve å unngå det. Det gjør at avføringen blir hard, og dermed blir det enda vanskeligere for katten å gjøre fra seg. Katten kan også nekte å bruke kattekassen hvis den ikke er ren nok.

Hva kan jeg gjøre selv?

Hvis katten ofte har treg mage, kan du forsøke å bytte ut tørrfôret med boksemat og eventuelt tilsette litt ekstra vann, eller prøve andre ting for å få katten til å drikke mer. Du kan også kjøpe et fôr som er ekstra fiberrikt eller gi fibertilskudd for å forebygge. Rengjør kattekassen hver dag, slik at katten liker å bruke den. Du kan også ha flere kattekasser, så er det alltid en som er ren.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Få time hos dyrlegen hvis katten ikke får det bedre til tross for behandling med parafinolje eller Mikrolax. Hvis katten blir sløv, har blod i avføringen, hvis den heller ikke tisser eller om du har mistanke om at katten har spist et fremmedlegeme, skal du ta den med til dyrlege med en gang. 

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer