Katt med flass

Katten min har fått flass. Hva kan jeg gjøre for å få det bort?

Veterinæren svarer::

Pelsmidd, også kalt rovmidd, er en svært vanlig årsak til flass. De gjør at det dannes mer flass, og kan også forårsake kløe. Også eieren kan få et rødt, kløende utslett. Du kan behandle katten og eventuelt andre katter og hunder i husstanden med spray eller produkter til å dryppe i nakken et par ganger med ca. én måneds mellomrom. Hvis flasset ikke forsvinner etter et par behandlinger, må du kontakte dyrlegen.

Symptom

Huden er tørr og flassete, og man kan se små hudflak i pelsen, oftest på ryggen. Katten kan også få kløe.

Årsak

Flass kan som nevnt skyldes pelsmidd. En annen årsak er en hudlidelse som heter seboreisk eksem. Da er flasset fetere, slik at kattens hud og pels ofte føles fet. Lidelsen kan være arvelig, men seboreisk eksem kan også skyldes at katten har en bakenforliggende sykdom. Den arvelige formen kan kun lindres, ikke behandles, mens den andre formen vil forsvinne så snart den bakenforliggende sykdommen er behandlet.

Hva kan jeg gjøre selv?

Du kan kjøpe en medisinsk sjampo mot flass som er spesielt beregnet på katt, hos dyrlegen og på dyreklinikker. Sjampoen skal som regel sitte i pelsen i 10 minutter før den skylles ut. Du kan også prøve å gi katten kosttilskudd som inneholder omega-3-fettsyrer. Det kan ha positiv effekt på ulike hudproblemer, men det tar flere uker før du ser resultatet av en slik behandling.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlegen hvis katten ikke blir bedre til tross for behandling, eller hvis den er svært plaget av flassingen.

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer