Diabetes

Katten min har blitt så sløv og drikker masse vann. Han er litt overvektig, men har ellers vært frisk og rask. Bør jeg ta ham med til dyrlegen?

Veterinæren svarer:

De symptomene du beskriver, kan tyde på at katten din har diabetes. Få en time hos dyrlegen så dette kan undersøkes. Dyrlegen vil ta blodprøver som viser om katten lider av diabetes eller en annen sykdom. God bedring!

Symptom

Det aller vanligste symptomet er at katten drikker masse vann.

Årsak

Diabetes mellitus, også kalt sukkersyke, skyldes at kattens bukspyttkjertel ikke produserer tilstrekkelig insulin, eller at cellene i kroppen ikke klarer å utnytte den lille mengden insulin som produseres. Insulin er livsviktig. Det regulerer nivået av blodsukker i kroppen, slik at det ikke synker eller stiger for mye.

Hva kan jeg gjøre selv?

Sørg for at katten ikke blir overvektig, da overvektige katter har økt risiko for å få diabetes.

Diabetes er en krevende sykdom, både for katten og eieren. En katt med diabetes må spise til faste tider i forbindelse med injeksjon av insulin, og kattens blodsukker må måles regelmessig.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlegen hvis katten din er tørstere enn normalt. Økt tørst kan nemlig skyldes diabetes samt en rekke andre sykdommer som hypertyreose (for høyt stoffskifte) og nyresykdommer. Det er derfor viktig å stille en diagnose så man kan iverksette riktig behandling.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?