Ringorm

Hesten min har bare, nakne flekker i pelsen. Kan det være ringorm, og i så fall, hvordan smitter det?

Veterinæren svarer::

Det høres ut som om hesten din har fått ringorm. Det er en svært smittsom sykdom, så det er viktig å isolere hesten så fort mistanken dukker opp. Følg deretter rådene nedenfor for å hindre at smitten spres.

Symptom

Ringorm kan arte seg litt forskjellig, avhengig av hvor langt fremskredet infeksjonen er før den oppdages. De første symptomene er små hevelser med skorpedannelser i huden. Senere i sykdomsforløpet blir lidelsen mer og mer synlig, med hårløse, tørre flekker av varierende størrelse. Fortykket hud er også vanlig. Ringorm forekommer som regel på hodet, halsen og kroppen.

Hva kan jeg gjøre selv?

Ved mistanke om ringorm, eller når lidelsen er konstatert, bør de syke hestene isoleres med det samme. På grunn av smittefaren bør ikke mennesker ha mer kontakt med hesten enn høyst nødvendig. Bruk engangshansker ved direkte berøring.

Når hesten behandles, skal også stallen, alt utstyr og rideutstyr vaskes og desinfiseres. Vær spesielt oppmerksom på en grundig vask av boks og stall, samt børster og lignende, siden smitten kan være aktiv i månedsvis i omgivelsene. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlege for å få resept på medisin mot ringorm. Selv om sykdommen gjerne går over av seg selv, vil behandling både fremskynde tilfriskningen og redusere smittefaren. Hester som har hatt lidelsen én gang, blir immune.

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer