Vår nettside bruker cookies

Kennelhoste

Hunden min hoster, og det høres ut som hun har fått noe i halsen. Kan det være kennelhoste, eller kan jeg ha smittet henne?

Veterinæren svarer::

Hosten kan skyldes kennelhoste, men den kan også ha andre årsaker. Hvis den har hostet i flere uker uten at det har gått over, bør du få den undersøkt. Mennesker kan ikke smitte hunder eller omvendt. 

Symptom

Hunder med kennelhoste blir syke i løpet av en ukes tid og får en voldsom, høylytt og hul hoste. Mange eiere tror hunden kan ha fått noe i halsen. I alvorlige tilfeller kan hosten bli såpass ille at hunden får brekningsfornemmelser og kaster opp slim. Som regel virker hunden ganske frisk ellers, men den kan få feber. 

Årsak

Smitten spres gjennom luften fra hund til hund ved direkte kontakt eller indirekte via matskåler eller leker. Det kan også spres gjennom dråpesmitte på none meters avstand. Risikoen for smitte er størst på steder der mange hunder er samlet, for eksempel i hundeparker, utstillinger, trening og konkurranse eller pensjonater.

Kennelhoste er en samlebetegnelse for flere smitsomme luftveisinfeksjoner hos hunder, og det forårsakes derfor av flere forskjellige smittestoffer. De mest vanlige er hundens parainfluensavirus (CPI), canine adenovirus (CAV) type 2 og bordetella bronchiseptica. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Du kan forebygge sykdommen ved å vaksinere mot kennelhoste. Parainfluensa er som regel med i den vanlige kombivaksinen.

Sørg for at hunden holdes i ro og ikke ligger i trekk hvis den har fått sykdommen. På lufteturer bruk sele i stedet for halsbånd. Siden kennelhoste er svært smittsomt, sørg for at hunden din ikke møter og hilser på andre hunder i et par uker. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

De fleste hunder blir friske av seg selv i løpet av et par uker. Man bør likevel holde ekstra øye med hunden og følge med på temperaturen. Hvis den stiger til 39,5 eller mer, eller hvis den blir trøtt og dårlig, bør du kontakte dyrlegen. En av komplikasjonene med kennelhoste kan være at hunden får lungebetennelse som forårsakes av nedsatt immunforsvar og en bakterieinfeksjon. 

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?

0 stemmer, ikke rangert

0 stemmer, ikke rangert