Vannhale

Jeg har en jaktlabrador som virker frisk og rask, men halen hans henger bare ned. Hva kan det være?

Veterinæren svarer::

En slapp, hengende hale kan tyde på vannhale. Det er en lidelse som særlig rammer retrievere og spaniels, men også andre vannelskende hunder kan få dette. Sykdommen utløses som regel når hunden har badet mye. Det er ikke farlig, men er smertefullt. Hør med dyrlegen om du mistenker dette.

Symptom

Halen henger slapt ned, og hunden vil ikke logre. Den kan være øm, og virker litt hoven ved roten. Smerten kan også medføre at hunden setter seg ned og tisser i en annen stilling enn normalt, og den kan virke litt medtatt, sløv og ha dårlig appetitt. 

Årsak

Årsaken er en betennelsestilstand i halemuskulaturen og i halerotens nerver.

Hva kan jeg gjøre selv?

En hund som har hatt vannhale har en tendens til å få det igjen hvis den utsettes for de samme forholdene, for eksempel jakt i regnvær. Du kan forebygge vannhale med å tørke hunden godt etter bading eller etter den har vært ute i regnet. Ikke la hunden svømme for lenge om gangen, særlig ikke i sjøen der strømninger og bølger kan være anstrengende for halen. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Vannhale forsvinner av seg selv etter noen dager hvis hunden holdes i ro og er varm og tørr. Det kan være lurt å gi hunden smertestillende, og hvis det blir langvarig kan dyrlegen skrive ut en betennelsesdempende medisin.

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer