Mister pels

Min schæferhund mister mye pels, og han har til og med fått noen bare flekker. Han klør seg også mye, bør jeg ta han med til dyrlegen?

Veterinæren svarer::

Det kan være mange grunner til at hunden mister pels. Alle hår som er i pelsen felles jevnlig, men noen ganger kan det felles mer enn normalt. Det er sjelden noe å gjøre noe med, men siden din hund har både kløe og bare flekker bør du oppsøke en dyrlege.

Årsak

Hunden kan har fått follikullitt (hårkjertelbetennelse) ller pyoderma som forårsaker en hudbetennelse. Når betennelsen utvikler seg, løsner pelshårene i dotter, og sårene får økt pigmentering når de heles.

Tynn pels uten kløe kan skyldes hormonsykdommen cushings, eller hypothyroidisme. Kløe kan skyldes mange ting, men vanlige årsaker er skadedyr som lus, pelsmidd, lopper eller reveskabb. En annen årsak kan være at hunden er allergisk mot noe den puster inn. Hvis hunden får bare flekker, kan det skyldes en bakteriell hudinfeksjon eller at hunden har hypothyroidisme (lavt stoffksifte).

Hvis det ikke er noen av disse årsakene, bør man ta en celleprøve eller biopsi fra huden for å finne ut hva lidelsen kommer av. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Børst hundens pels jevnlig, slik at du lettere kan oppdager forandringer i pels og hud. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Hvis hunden, som i ditt tilfelle, får kløe, bare flekker eller unormalt tynn pels, bør dyrlege kontaktes. 

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer