Vår nettside bruker cookies

Hjertesvikt hos hund

Hunden min har slitt med å trekke pusten innimellom, kan det være hjertesvikt? Og bør jeg kontakte dyrlege?

Veterinæren svarer::

Problemer med pusten kan skyldes hjertesvikt, så jeg anbefaler at du får en time hos dyrlegen så hunden kan bli undersøkt. Hjertet sjekkes med ultralyd så man får stilt en diagnose.

Symptom

Det vanligste symptomet er at hunden har problemer med å trekke pusten og få nok luft på grunn av væske i lungene (lungeødem). Andre symptomer er svakhet, trøtthet og besvimelse. Hvis det blir væskeansamlinger i bukhulen (ascites) kan hunden se rundere ut rundt magen.

Årsak

Hjertesvikt forårsakes av nedsatt hjertefunksjon, og det finnes to former for dette: Venstre eller høyre hjertekammer. Ved venstre hjertekammersvikt pumpes ikke blodet godt nok ut i årene som går ut til kroppens organer. Ved høyre hjertekammersvikt pumper ikke hjertet ut nok blod. Det kan påvirke blodtrykket.

Hjertets sviktende funksjon kan skyldes ulike hjertesykdommer, misdannelse, lekkasje i hjerteklaff, hjertemuskelsykdommer og uregelmessig hjerterytme (arytmi). Det vanligste er at det er venstre side som svikter, noe som medfører at det kommer væskeansamlinger i lunger eller brystkasse. Hvis hjertesvikten skjer på høyre side, kommer det først og fremst væskeansamlinger i bukhulen og buk og mageregionens organer. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Det er lurt å få dyrlegen til å lytte på hundens hjerte, helst et par ganger i året, så man kan oppdage eventuelle hjerteproblemer i tide. Sørg også for at hunden ikke er overvektig, da dette belaster hjertet.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlegen hvis din vanligvis friske hunden plutselig begynner å trekke pusten oftere enn 30 ganger i minuttet, eller har andre symptomer på hjertesvikt.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?

0 stemmer, ikke rangert

0 stemmer, ikke rangert