Skuddredd hund

Hunden min er svært skuddredd, og særlig på nyttårsaften. Hva kan jeg gjøre, og finnes det noen medisin jeg kan gi? 

Veterinæren svarer::

Mange hunder er skuddredde eller lydfølsomme. De reagerer på høye lyder, geværskudd, og særlig lyden av raketter på nyttårsaften. Den mest effektive måten å bli kvitt problemet på er gjennom trening, såkalt «desensibilisering». Hvis hunden lider mye, kan du kontakte veterinær for noe beroligende. 

Symptom

En hund med angst peser og sikler, og den kan også skjelve over hele kroppen. Den har problemer med å roe seg ned, og noen går også og gjemmer seg. Noen hunder blir passive, og vanskelig å få kontakt med. 

Årsak

Du kan prøve å trene vekk angsten, og du bør starte denne treningen minst et halvt år før nyttår. Treningen bør bestå av å spille av lyder av fyrverkeri og skudd. Begynn med å spille lydene svakt, og skru så opp volumet gradvis. Gjør noe gøy med hunden mens du spiller av lyden så den forbinder det med noe positivt. En annen løsning kan være å innrede et rom til hunden der du isolerer mot lyder og lys fra utsiden. Dette kan gjøres med tykke madrasser eller gardiner. Slå på radio eller tv, så hunden ikke hører lydene så godt. Det er lurt å venne hunden til rommet så den forbinder det med et trygt sted. 

Hva kan jeg gjøre selv?

Hvis hunden er veldig redd, kan du prøve Adaptil/DAP som inneholder beroligende feromoner (duftstoffer). Du får også best resultat her om du venner hunden til duftstoffene et par måneder før nyttår. Det er også lurt å lufte hunden på ettermiddagen så du unngår å måtte gå ut med den når smellene er på sitt verste. 

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Hvis ikke noe av dette fungerer, kan dyrlegen skrive ut en resept på et beroliggende middel. Hvis hunden også er redd for andre lyder, kan man vurderer å kontakte en hundepsykolog/atferdsekspert.

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer