Scott ble diagnosert med en øyesykdom i en tidlig alder. Matmor Marte Alstad valgte umiddelbart å snu sorgen til noe positivt basert på teorien om at når en sans svekkes, styrkes de andre. I ni år har Scott sammen hjulpet mellom 50 og 60 fortvilte eiere med å finne igjen savnede kjæledyr. Border collien har i tillegg besteget 13 av 19 fylkesfjell, krysset Sør-Trøndelag på langs og Norge på tvers. Gjennom sin egen Facebook-gruppe og bok har følgere fra hele landet fulgt med på hans reise. Det neste steget er å lære opp sin blinde lillesøster Zinga i å overkomme hindringene i hverdagen, slik at hele flokken kan krysse Norge på langs.

– Da Scott mistet synet visste jeg at han måtte aktiveres på helt nye måter enn før. Det var viktig for meg at han skulle få et aktivt og godt liv. Vi begynte å trene spor på gøy, men det var ikke før jeg fikk en forespørsel om å lete etter en forsvunnet hund i lokalområdet at jeg innså potensialet til Scott. Siden den gang har vi reist på oppdrag i hele Trøndelag. Det er utrolig givende å se den gleden Scott har av å mestre dette arbeidet, og jeg håper vår historie kan få flere til å forstå at en blind hund kan gjøre utrolige ting så lenge du tilrettelegger for det, forteller Marte.

Historien om Scott varmet også hjertene til juryen bak Norges dyrehelter.

– Med Norges dyrehelter ønsker vi å sette fokus på dyrenes innsats i samfunnet. Vi har fått inn mange flotte nominasjoner fra hele landet som viser hvor viktige våre dyrevenner er for oss mennesker og andre dyr. Scott er et helt unikt eksempel på et dyr som evner å gjøre en stor innsats for både mennesker, andre dyr og samfunnet, til tross for sitt handikap. Det er rett og slett bemerkelsesverdig, sier juryleder Christian Geelmuyden fra Agria Dyreforsikring.

Forfatter og Facebook-stjerne

I flere år har Marte delt historier fra hverdagen til Scott via Facebook og gjennom boken Hunden i Melkeveien - En blind historie. Formålet har vært å dele hverdagshistorier om trening og trivsel med hund, men også å gi gode råd, veiledning og mot til andre hundeeiere som har blinde hunder. Slik har flere tusen hundeeiere fra hele landet blitt både inspirert og engasjert. En av dem er Irene Beatrice Brevad fra Moss. I 2016 besøkte hun og hennes egen border collie Rania, Marte Alstad og Scott i Trøndelag. Det var hun som tok initiativ til å nominere Scott til Norges dyrehelter.

– Det har vært givende å følge med på Scott sin reise. Jeg beundrer hvordan han og Marte stadig fortsetter å overvinne hindringer. Selv om jeg ikke har en blind hund selv, så er det noe med Scott som er utrolig inspirerende for oss alle. Måten Scott mestrer sin hverdag er en inspirasjon for meg til å finne nye aktiviteter med min egen hund. Hvis Scott klarer det, ja da bør andre hunder klare det også! forteller Irene.

Donerer pengepremie til veldedighet

Foruten å kunne glede seg over tittelen Norges dyrehelter får Scott også 5000 kroner fra Agria Dyreforsikring øremerket et valgfritt veldedig formål. Valget falt på Potespor i hjertet som arbeider med nødhjelp, rehabilitering og omplassering av hjemløse, utfordrende og sviktede katter.

– Vi i Agria ønsker å bidra til at Potespor i hjertet kan fortsette sitt gode arbeid. Det er flott å se at det finnes frivillige sjeler der ute som står på hver eneste dag for dyr som ikke har det så bra, avslutter Geelmuyden.

Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.

Les mer om kampanjen her

Besøk Scott sin Facebook-gruppe her

Om Agria Dyreforsikring

Agria Dyreforsikring er et forsikringsselskap som er spesialisert innen forsikring av hund, katt, hest, smådyr og fugl. I tillegg til Norge har Agria virksomhet også i Sverige, Danmark, Finland og England. http://www.agria.no og http://facebook.com/agriadyreforsikring

Om Norges dyrehelter

Dyrene gir oss trygghet og omsorg i hverdagen og utgjør daglig en forskjell for mennesker og andre dyr. Agria ønsker å berømme dyrenes innsats i samfunnet ved å kåre Norges dyrehelter. Kampanjen er støttet av Norsk Kennel Klub, Norges Rytterforbund og Norske Rasekatters Riksforbund.

For mer informasjon:

Jeanette Bretteville, Markeds- og kommunikasjonssjef i Agria Dyreforsikring

Epost: jeanette.bretteville@agria.no Tlf: +47 906 93 680