Hund og katt - ulike uttrykk

Hvis hunden logrer med halen, er den vennlig innstilt. Når katten vifter med halen uttrykker den en trussel. Hvis hunden legger ørene bakover, ber den om vennskap. Hvis katten gjør det samme, er den forberedt på bråk. Kattens vennlige maling kan til og med forveksles med hundens truende knurring.

Når katten skyter rygg

Hvorfor skyter katten rygg når den blir redd? Det skyldes at katten vil gjøre seg så stor som mulig for å overbevise en hund om at den er en fullverdig motstander. Overfor hunden kjenner katten en intens aggresjon og samtidig en intens redsel og kommer på den måten i en konflikt. Den låner fra sin ”sinnereaksjon” stive bein og fra det tydeligste uttrykket for redsel – den krummede ryggen. Disse to kombinerte tegn blir til en ”stor” katt.

Angrep eller flykt

Erfarne katter lærer seg fort at det er bedre å gå til angrep enn å flykte. En stillestående eller angripende katt gir ikke fra seg noen av de signalene som er normale for hunden og vekker dermed ikke dens kattejageinstinkt.

Når det gjelder hunder, er katten tryggere jo modigere den er. En katt i flukt kan i korte perioder komme opp i en fart på rundt 50 kilometer i timen, men finnes det ingen trær eller noe annet tilfluktssted, kan den knapt springe fra en jagende hund.