Årsaken til overvekt er i de fleste tilfeller at katten får i seg for mange kalorier i forhold til hvor mye den forbruker. For mye mat i kombinasjon med litebevegelse gjør at katten raskt kan legge på seg.

Men, spiller det egentlig noen rolle om katten er overvektig? Ja, for den risikerer å få alvorlige sykdommer som kan forkorte livet. Diabetes, leddproblemer og hjerte- og lungesykdommer er bare noen eksempler.

En overvektig katt kan også får problemer med huden, siden den kan får problemer med å vaske seg ordentlig. 

Føl ribbena og se midjen

På en katt som er normalvektig skal du lett kunne føle ribbena når du kjenner på katten. Må du trykke på katten for å kjenne ribbena, er den for tykk. Kan du ikke kjenne dem i det hele tatt, lider katten mest sannsynlig av fedme, det vil si at den veier mer enn 15 prosent over idealvekten.

Når du setter på katten ovenfra skal du også kunne se en midje. Er du usikker på om katten er overvektig, kan du be veterinæren ta en titt på den. Det kan også være en god idé å veie og notere seg vekten på katten ved årlige helsekontroller. 

Å hjelpe katten å gå ned i vekt er å gjøre den en stor tjeneste. Det er dog viktig å huske på at du ikke må sulte den. For rask vektnedgang kan gi katten leverskader. En redusering av vekten på inntil 2 prosent kan være et godt mål.

Riktig fôr gir best resultater

Å redusere mengden godbiter og fôrmengde kan  hjelpe om katten er bare litt overvektig. Men er det snakk om en større vektreduksjon, er det beste å bytte til et fôr beregnet for vektnedgang. Om du mistenker at overvekten henger sammen med sykdom eller smerte, bør du ta kontakt med veterinæren før du setter i gang slankekuren. Veterinæren kan også hjelpe deg meg et slankeprogram. Ikke glem at slankekurer tar tid, og at tålmodighet er den viktigste egenskapen for et varig resultat.