Hunder kan bli stresset av å kjøre bil eller være i et miljø som er uvant, for eksempel på et sted med mange andre hunder. For mye aktivering, at du lar hunden være alene og vill leking er også noe som kan utløse negativt stress hos en hund.

Symptomene varierer

Stress ytrer seg på mange ulike sett. Hunden kan få en såkalt "stressmage", det vil si at den er ømfintlig i tarmene og reagerer med å få diaré når den blir stresset. Det kan også bli slik at hunden viser stress gjennom overdrevne handlinger av ulike typer, for eksempel at den frenetisk slikker seg eller biter på labbene. At hunden piper eller er oppskrudd, usikker eller aggressiv, kan også være et tegn på at den er stresset.

Vær tydelig

En annen ting som en hund kan bli stresset av er usikkerhet på grunn av at eieren er utydelig. Hvis du går for fort frem i treningen eller hvis du skriker en lang lekse om noe som hunden ikke aner hva betyr, kan det – hvis det skjer gjentatte ganger – utløse stress hos hunden. Tenk på å være tydelig og bruke korte ord eller kommandoer, samt å tydeliggjøre disse ved for eksempel å rose eller korrigere. Ved å være tydelig unngår du og hunden mange misforståelser og risiko for at hunden stresser seg opp unødvendig.

Ikke stresslek

Å kaste pinner eller sparke ball med hunden er noe de fleste hunder liker. Men du bør vite at dette fører til at hunden kaver seg opp mer enn å bli sliten, som ofte er eierens hensikt med å få hunden til å løpe så mye som mulig. Dette er en klar stressfaktor og ikke noe du bør gjøre med en lettstresset hund. Det anbefales altså ikke å stå og kaste pinne til en hund som snart skal legges igjen alene for å sove. Da er det bedre med en lang spasertur i ro og fred, eller å legge et spor til hunden.

Unngå negativt stress

At en hund er overstimulert betyr at den har vendt seg til å ha noe å gjøre hele tiden. Eieren har antagelig overstimulert hunden i beste mening, men en overstimulert hund klarer ikke å stresse ned og koble av hvis det har gått for langt. En overstimulert hund kan trenge hjelp til å lære seg å koble av, blant annet gjennom avslapningsøvelser som for eksempel massasje. Den bør heller ikke arbeide noe mer enn å gå rolige spaserturer over en lengre periode, før treningen kan legges på et mer anpasset nivå. En understimulert hund har trolig fått ytterst lite mosjon og aktivering over en periode.

Forskjellige raser og individer krever forskjellige mengder arbeid for å ha det bra, og det tar ulik tid før de havner i den depresjonstilstanden som kalles for at hunden er understimulert. Dette er også en form for stress der de mange ganger kvitter seg med overskuddsenergien ved å spise opp sofaen eller noe annet kostbart hjemme.

Balansegang

For å unngå negativt stress bør altså hunden få en passelig mengde mosjon og aktivering. Det er også viktig at den lille valpen i ro og fred blir sosialisert i ulike miljøer, slik at den i fremtiden føler seg trygg i de fleste situasjoner og dermed slipper stresset ved å være usikker. Som eier gjelder det å være oppmerksom på hundens signaler, lære seg å tyde dem og ta hensyn.

 

Hva koster en hundeforsikring?

Sjekk pris her!

Hva koster en hundeforsikring?

Sjekk pris her!