Kolikksymptomer

Ved et kolikkanfall slutter hesten å spise. Den blir urolig, skraper med framhovene og ser seg mot buken. Den legger seg gjerne ned og ruller rundt. Når den reiser seg opp igjen rister den seg ikke slik som en frisk hest normalt gjør. Ved kraftige smerter kan hesten sparke og voldsomt kaste seg rundt. Den kan da ufrivillig skade både seg selv og personer i nærheten. Hesten svetter og puls- og pustefrekvensen stiger.

Viser hesten kolikksymptomer skal alt fôr tas bort. Hvis hesten ikke er altfor voldsom kan man gjerne ta den ut av boksen og la den røre seg i skritt. Det virker som det lindrer smertene og hesten har også mindre mulighet til å skade seg selv.

Hvis hesten må være i boksen, pass på at det er en tilstrekkelig tykk strøseng i boksen. Kontakt veterinær omgående slik at hesten kan bli undersøkt og behandlet. Forbered også for transport til hesteklinikken. Ikke altfor sjelden må kolikkhester opereres om livet skal kunne reddes. Operasjon og opphold på en klinikk blir som oftest dyrt, mellom 10 000 og 30 000 kroner er normal pris. Derfor er det viktig at hesten er forsikret.

Veterinærundersøkelse av kolikkhester

Veterinæren gjennomfører blant annet en undersøkelse av bukhulen via endetarmen. En slange føres også ned til magesekken via nesehulen, svelget og matstrupen slik at magesekken kan tømmes. Blir magesekken overfylt, for eksempel ved et stopp i tynntarmen, kan magesekken sprekke hvis den ikke blir tømt i tide, ettersom hester ikke kan kaste opp.

Ved den innledende behandlingen gir veterinæren som regel smertestillende og krampeløsende preparat. Avhengig av hvilken diagnose undersøkelsen gir kan behandlingen fortsette i stallen med avføringsmiddel og mosjon av en hest med forstoppelse, eller remittering og operasjon på klinikk når det mistenkes at hesten har feilleie av tarmen.

Årsaker til kolikk

Det finnes mange årsaker til kolikk. Som regel ligger problemet i mage-tarmkanalen, men også livmordreing på en drektig hoppe eller en bristen urinblære på et nyfødt føll gir kolikksymptomer.

Konstruksjonen av hestens mage-tarmkanal med en lang og lett bevegelig tarm – opp til 30 meter lang – gir forutsetninger for tarmvridning og andre feilleier. Tynntarmen kan også sette seg fast i ulike spaltedannelser inne i bukhulen, for eksempel i åpningen ned til pungsekken med et inneklemt pungbrokk som resultat.

Hestens fordøyelseskanal er skapet for å utnytte grovfôr. Hovedvekten i fôrplanen må derfor baseres på gress, høy, kraftfôr og halm. Hesten er i sin naturlige tilstand vant til å spise under en større del av døgnet. Begynner man å justere fôringene med færre fôringer og gir fôrmiddel som avviker fra det naturlige oppstår lett forstyrrelser i mikroorganismefloraen i grovtarmen.

Kolikkproblemer som gasskolikk, grovtarmsforstoppelse men også diaréer kan oppstå. En daglig utegang i hage eller mosjon av annet slag er ikke bare viktig for å unnvike forstoppelser, men er også nødvendig for å oppfylle hestens naturlige behov av å røre på seg.

En vanlig årsak til kolikk er også innvollsparasitter. Føll kan ha en så massiv invasjon av spolorm at forstoppelse oppstår i tynntarmen. Bendelormangrep kan resultere i tilstopping av åpningen mellom tynntarm og blindtarm.

Blodormens larver kan gi blodpropper i tarmens blodkar noe som gir forstyrrelser i de normale tarmbevegelsene.

For å minimere risikoen for at hesten din skal få kolikk skal du tenke på fôrrutinene, mosjon og ormekurrutinene. Planlegg ormekurrutinene sammen med veterinæren din.

Her kan du lese mer om kolikk.