Det finnes mange måter å bekjempe fluer på. Så godt som alle måter har både fordeler og bakdeler. Men det er viktig å forsøke siden fluene, foruten at de er ubehagelige og irriterende, sprer smitte.

– Det mest effektive er å gå direkte på årsaken til mengden av fluer. Fluelarver trives der det er organisk føde og der det er litt fuktig, sier Jan Jungerstam på Anticimex.

Kjemiske bekjempningsmiddel

Det tar bare ti dager for en larve å bli til en fertil flue. Å holde det tørt og ha gode rutiner for å holde det rent er altså Alfa og Omega. Du kan også hemme larvenes utvikling gjennom å strø på kalk eller kjemikalier på gjødseldynga. Men er det ikke farlig med kjemikalier?

– Jo, alle kjemikalier er jo giftige, men når kjemikalie-inspeksjonen har godkjent dem er konklusjonen at nytten er større enn skaden, mener Jan Jungerstam.

Men allerede etter et par generasjoner kan fluen ha blitt resistent mot giften. Å bytte middel er ofte nødvendig.

Naturlige metoder

Det finnes andre enkle måter å gå inn i kampen mot smittesprederne. Å holde døren til gjødseldynga stengt er en måte som kan minske mengden fluer. Og vi kjenner alle til de klebende fluefangerne der fluene setter seg fast om de lander på den. Heng fluefangeren ved et vindu mot sør eller på en annen plass der fluene gjerne oppholder seg. Husk at fluene gjerne trekker oppover om natten. Og heng dem høyt - så slipper du å få fluepapir i håret.

Eller, som Agrias veterinær Charlie Lindberg tipser:

– Ta vare på svalene som bruker å trives ved stallen. Svaler er dyktige fluefangere.

Biologiske metoder

En gammel måte å bli kvitt fluer på er å bruke en av annen av deres fiender - rovfluene. Metoden brukes blant annet i Danmark og går ut på at man setter ut mark og rovfluer, som livnærer seg på husfluens larver. Rovfluer er lysskye individer som trives best om de får holde seg i en gjødselkjeller eller på dynga. De kjøpes i tetrapakk på våren, siden det er mest effektivt før fluene blir for mange.

Men biologisk er ikke nødvendigvis økologisk - enn så lenge vet vi for lite om hva som skjer om rovfluene får formere seg uhemmet.

Det finnes også elektriske fluebekjempere som er både effektive og miljøvennlige. Instinktivt lokkes fluen til kassen på grunn av lyset og varmen. Mellom lysrørene sitter et høyspenningsgitter som dreper fluene.

Lag en fluepose

Det finnes en rekke alternative metoder som påstås å være avskrekkende for fluene. En av dem er å lage flueposer. Det finnes ingen forskning som styrker eller bestrider effekten, men det skader ikke å prøve. Flueposer lager du selv ved å blande ingrediensene i en tøypose. Heng posen i nærheten av boksen, men pass på at ikke hesten får tak i den - for i magen gjør den ingen nytte.

Andre effektfulle urter

Ekperimenter også med andre urter, for eksempel:

  • BREGNER:
    Effekten er ikke fastslått men i følge gammel tro virker den avskrekkende på småkryp.
  • OREGANO:
    Er sannsynligvis avskrekkende for insekter.
  • POLEIMYNTE:
    Er en giftig vekst som har blitt brukt til å bekjempe insekter.
  • PENNYROYAL (VALLMYNTE):
    Er verken like giftig eller virksom som poleimynte, men likevel avskrekkende.
  • MALURT:
    Brukes ofte i garderober og skap for å holde møllen borte. Oljen er giftig og kan forårsake kramper, oppkast, forgiftningssymtomer og delerium.
  • HELGENURT:
    Anses å holde møll og andre insekter borte. Ikke giftig.
  • RYLLIK:
    Den vanlige ville - effektfull. Det finnes de som koker ekstrakt av denne og dynker hesten med for å holde mygg borte.
     
  • LAVENDEL:
    Anses at dens fantastiske duft virker avskrekkende på insekter. Ikke giftig.