Å suse av gårde etter hesten i myk puddersnø er noe av det herligste som fins. For å snørekjøre trenger du en hest, en rytter, en sele eller en grime som festes i salgjorden, snører som er ca 5 meter lange (gjerne med håndtak), og en hjelm til hver. Dessuten trenger du et par kraftige ski som det er lett å holde balansen på, alternativt kan du bruke rattkjelke.

Hesten sales og strigles som vanlig, slik at den er klar for ridning. Så setter man på selen. I enkelte hestesportsbutikker fins det spesielle seler for snørekjøring.

Start rolig

Ta det rolig i begynnelsen hvis du er usikker på hvordan hesten reagerer. Selv den mest rutinerte hest kan bli mistenksom når matmor og matfar plutselig har fått flere meter lange føtter. Dessuten lager ski mot snø en egen lyd som hesten kanskje ikke er vant til. Begynn i en stor hage, der det ikke er så farlig om hesten løper ut.

Den som rir, må ta svingene ordentlig, slik at den som går på ski bak, kan holde snørene rette hele tiden. Vær forsiktig i nedoverbakke, så du ikke kjører inn i hesten bakfra! Slipp snøret med det samme hvis du faller.

Tenk på

Snørekjøring er ikke risikofritt, så for at alt skal gå bra, er det noen ting du må tenke spesielt på:

Hesten skal helst være innkjørt, eller i det minste godt vant med snører. Hvis hesten roter seg fast i snøret, kan den få panikk hvis den ikke er vant til det. Baksky hester, eller hester som sparker bakut av andre årsaker, bør ikke brukes.

Bind deg aldri fast i snørene. Hvis du faller eller hesten får panikk, blir det livsfarlig. Hold snørene rett, slik at verken du eller hesten kan sette dere fast i dem.

Rytteren må dessuten hele tiden følge med på hva som skjer bak.

Ikke snørekjør mer enn én person om gangen, og ikke hold på for lenge. Det er tungt nok for hesten med en rytter og en person på slep og snø å løpe i.

Ha det fint, og lykke til!