Her får du vite det mest nødvendige om fôr og fôring

En hest er en grovfôromvandler, og dens viktigste føde har i alle år bestått av gress. Det må vi tenke på i moderne hestehold og akseptere at hesten ikke er en havregamp. En hest som ikke får nok grovfôr, kan få problemer med både mage, muskler og temperamentet.

Hester i vill tilstand eter mesteparten av den tiden de er våkne, og det må vi ta hensyn til, ellers kommer de til å bli irriterte og utagerende og begynne med uvaner som veiving eller krybbebiting. En hest skal fôres ofte og med små porsjoner – da har den det best både psykisk og fysisk!

Sammensetning

Fôringssammensetningen må også tilpasses hestens størrelse, alder, temperament, årstiden og det arbeidet den utfører. En del hester har lett for å bli tykke, andre holder seg slanke uansett hvordan de fôres.

En riktig utformet fôringssammensetning skaper en hest som enkelt og villig orker å arbeide. En feil fôringssammensetning gjør at hesten ikke kan utføre det arbeidet vi ber den om, eller at den blir for pigg og/eller ilsk på grunn av for mye energi.

Kostsirkel

Hestens kostsirkel deles inn i grovfôr, kraftfôr, saftfôr, mineraler og vitaminer. Fôret må også alltid ha god kvalitet. Høyet mister sin næringsverdi på senvinteren, og da må vi kompensere med andre fôringsmidler.

Hester kan få et vedvarende problem med luftveiene på grunn av at støv, mugg kan gi dem kolikk, på samme vis som høyensilasje som er blitt gammelt. Gi aldri hesten dårlig fôr!

Noen regler i forbindelse med fôringen

  • Fôr hesten senest én time før den skal arbeide, og vent med å fôre en svett eller anstrengt hest til den har kommet seg igjen (minst en halv time).
  • Fôr med høy før kraftfôr. Hvis hesten kommer inn fra hagen og er sulten, kaster den seg lett over kraftfôret, noe som kan medføre at den ikke tygger ordentlig og får spiserørsforstoppelse. Ikke forstyrr hesten når den eter.
  • Ikke fôr med mer enn det hesten eter, og ta bort gammelt fôr fra krybben så snart som mulig.
  • Ha alltid fôrsammensetningen klar og lett tilgjengelig. Alle i stallen må vite hvordan de skal fôre hesten din. Hviler hesten noen dager, bør du redusere kraftfôrdelen til halvparten for å unngå krysslammelse og at hesten er for pigg når du lar den begynne å arbeide igjen.
  • Hold orden på når det er på tide å gjøre endringer i fôrsammensetningen. Tegn å se etter, er om hesten er for tykk eller slank, for pigg eller treg og om pelsen er matt eller glinser. Gjør alle endringer forsiktig og gradvis, slik at hestens tarmflora for tid til å tilpasse seg. Det samme gjelder hvis du tar bort eller bytter fôr.
  • Fôr minst tre ganger om dagen og gjerne oftere – fire eller fem ganger er fint.