Sjekkliste for deg med en gammel hest

  • Tenk på fôret – sørg for at hesten får i seg riktig næring og protein
  • Sørg for at den får beveget seg og ikke stivner helt. En eldre hest bruker lengre tid på å komme i gang, og den har godt av en passe mengde mosjon
  • Ikke slurv med vaksinasjoner og ormekur, eldre hester har dårligere immunforsvar
  • Bruk flere parametre for å vurdere om hesten har det bra – en gammel hest kan ofte miste muskelmasse og fett og se litt skranten ut selv om den har det bra.

Når en hest når en viss alder, kan det være på tide å tenke på pensjonstiden. Men husk at eldre hester ofte har godt av å holdes litt i aktivitet. Finn en balanse som passer både deg og hesten. Mye utetid og noen rideturer i ny og ne pleier å fungere godt for mange hester, selv om de er godt oppi årene. En gammel hest blir ofte stivere i leddene, så hold den aktivert på et passe nivå, og ikke gi den lange perioder med helt fri. Da kan det være vanskelig å få en gammel kropp i gang igjen.

Gamle hester har dårligere immunforsvar

Det er viktig å tenke på at en gammel hest trenger ekstra omsorg for å ha så god livskvalitet som mulig de siste leveårene sine. Det er derfor viktig å ikke slurve med vaksinasjoner og ormekurer, selv om livet på konkurransebanen er over. Gamle hester har, i likhet med mennesker, er lavere immunforsvar. Kontroller også øynene med jevne mellomrom, en grå hinne kan bety at den har fått grå stær.

Korrekt fôring

– For gamle hester er det ekstra viktig at fôrplanen er nøye gjennontenkt. Den skal inneholde næringsstoffer som er lett tilgjengelige, og tilstrekkelig med protein og energi. Når hesten blir eldre blir det vanskeligere for den å tygge grovfôret ordentlig, siden tennene slites ned. Det stiller derfor større krav til fôringen og hvordan den får i seg næringen. I noen tilfeller bør man hakke opp stråfôret for å gjøre det mer lettfordøyelig for hesten, sier Agrias hesteveterinær Karl-Henrik Heimdahl.

Gamle hester kan se slitne ut

Eldre hester mister ofte muskelmasse og fett, og de får en annen kroppsholdning. De synker gjerne litt sammen, og kan se skrantne ut med mattere pels og tynnere man.

– Når hester kommer et stykke opp i åra, er det vanskeligere å holde på muskulatur og hold på samme måte som før. Det trenger ikke bety at hesten ikke har det bra selv om den endrer seg. Se heller på hesten allmenntilstand for å vurdere om den har det bra. Er den våken og oppmerksom? Hvor mye beveger den seg ute, og hvordan oppfører deg sen under ridning.