Enten hesten er barbert eller har full vinterpels, kommer røyteperioden. Mens noen står og børster og skraper i ukesvis til man har hestehår på steder man ikke trodde det var mulig, velger andre den enkle løsningen – å barbere hesten en gang til.

Hva skal man tenke på i røyteperioden?

Vi spurte Agrias veterinær Charlie Lindberg.

– Hjelp hesten med å kvitte seg med pelsen ved å børste den ekstra godt i perioden. I tillegg til at selve røyteperioden kortes ned, hjelper det også hesten med kløen som kommer i forbindelse med røytingen. Den setter også pris på den ekstra massasjen det gir. En god gummibørste eller en røytestein gjør nytten.

Mange velger å klippe hesten når røyteperioden starter. Hvordan påvirker det hesten?

– Man bør unngå å klippe hesten mens den røyter. Vent til prosessen er ferdig før du klipper den. Å klippe den mens den røyter kan påvirke den naturlige gangen i pelsskiftet, og det kan også påvirke hestens allmenntilstand.

Hvordan påvirkes hesten av røytingen?

– Det er veldig individuelt. Noen hester påvirkes ikke i det hele tatt, mens andre kan bli trøtte og slitne og trenger en periode med mindre arbeid. Lytt til hestens signaler, og finn ut hvordan hesten pleier å reagere om  du ikke kjenner til hvordan den pleier å være.

Trenger hesten noe fôrtilskudd under røytingen?

– Mange hester har godt av litt ekstra proteintilskudd under røytingen.

 Mange har også gode resultater med ekstra tilskudd av b-vitaminer