Ulike typer avlivning

Man skiller mellom medisinsk avlivning og ikke-medisinsk avlivning. Det går også an å gjøre en kombinasjon.

Medisinsk avlivning

Ved medisinsk avlivning vil hesten først få et sprøytestikk av veterinæren slik at den blir avslappet og trøtt. Sprøyten blir ofte satt intravenøst, altså rett i blodet. Det tar normalt ca. 2-3 minutter fra hesten har fått stikket til den blir trøtt, men dette kan variere noe.

Mens hesten blir trøtt, pleier veterinæren å legge inn et venekateter på halsen. Venekateter er et lite plastrør som legges inn i en vene slik at man enkelt kan gi medikamenter direkte i blodet.

Når hesten har blitt ordentlig trøtt og står med senket hode, vil veterinæren gi avlivningsvæske gjennom venekateteret. Avlivningsvæsken har ofte en annerledes farge enn vanlig medisin, for eksempel blå eller rød.

Noen hester faller raskt etter at den siste dosen er gitt, mens andre legger seg rolig. Noen ganger kan hesten få en unormal reaksjon på medisinen (eksitere) og kaster seg framover eller bakover før den faller. Det er viktig at personen som holder hesten under avlivningen er forberedt på at dette kan skje slik at han eller hun ikke blir redd og slipper hesten.

Bolting og avblødning

Bolting og avblødning er såkalt ikke-medisinsk avlivning. Hesten får først et skudd i pannen med en sylinderformet boltepistol som gjør at den blir bevistløs og faller raskt ned på bakken. Hesten merker ikke selve fallet, da den blir bevistløs øyeblikkelig, men for eier kan det oppleves skremmende.

Etter at hesten er bevistløs, er det vanlig å avlive hesten ved å avblø den. Dette gjøres ved å skjære over hovedpulsåren slik at blodet renner ut. For mange kan dette oppleves veldig ubehagelig, og mange ønsker ikke å se på dette.

Kombinasjon

I noen tilfeller velger veterinær og hesteeier en kombinasjon av ikke-medisinsk og medisinsk avlivning ved at hesten først blir gjort bevistløs med bolting og deretter får avlivningsvæske.

Dersom hesten skal slaktes

Slakterier utfører bare rene ikke-medisinske avlivninger. De tar kun imot hester som ikke har fått medikamenter den siste tiden de levde og som tidligere ikke har fått visse medisiner.

Hester som skal slaktes må ha hestepass og helsekort med fullstendige opplysninger om all medisinbruk.

Rett etter døden

Etter at hjertet har sluttet å slå og hesten er død, vil noen hester få kroppslige reaksjoner. Noen kan for eksempel bevege på bein, gi fra seg dype sukk/stønn, tisse eller ha avføring. Dette er ting som skjer ettersom alle muskler i kroppen gir slipp.

Det er også vanlig at hesten kan få noe ukontrollert pust. Både dyr og mennesker har en innebygd refleks som gjør at vi fortsetter å puste noen få pust også rett etter døden. Det er derfor lurt å være litt forberedt på at dette kan skje.

Helt til slutt vil veterinæren lytte på hestens hjerte med stetoskop for å konstatere at den er død.

Tenk igjennom på forhånd

Det er mange praktiske ting som du må tenke igjennom og ta stilling til før, under og etter avlivningen. Her kan du lese mer om dette slik at du kan forberede deg så godt det lar seg gjøre.

  • Tenk på hvor du ønsker at avlivingen skal skje. Er det en spesiell veterinær eller klinikk du ønsker, eller vil du helst at veterinæren skal komme til stallen? Hvis hesten skal avlives hjemme på stallen, er det godt å ha en annen hestevant person til stede for å holde hesten under avlivningen dersom du selv er veldig lei deg.
  • Hvis hesten din skal avlives ved stallen, tenk på forhånd igjennom hvor det er best å stå slik at andre hester eller forbipasserende ikke behøver å se, blir skremt eller påvirkes av situasjonen.
  • Hvis hesten din er redd for å være på hesteklinikk, men skal avlives på en hesteklinikk, kan du undersøke på forhånd om veterinæren har mulighet til å gi den første sprøyten ute i transporten, eller på parkeringsplassen. På hesteklinikk er det som regel en assistent til stede under avlivningen, slik at du ikke trenger å holde hesten selv, eller være til stede når hesten avlives hvis du ikke ønsker det.
  • Noen ønsker å ha litt av hestens man eller hale som et minne. Det kan ofte være lurt å klippe av dette på forhånd, da det på selve avlivingsdagen kan være mye å tenke på.
  • Mange lurer på om de kan gi hesten mat før avlivningen. Dette er som oftest ikke noe problem, men det er fint om hesten ikke får noe rett før og samtidig som den første sprøyten gis.
  • Tenk igjennom om du ønsker å være med på avlivningen. Noen ønsker å være med når første sprøyte gis, men ikke alle ønsker å se hesten falle i bakken. Det går også an å avtale med veterinæren å få se hesten etter at avlivningen er utført og hesten ligger død. Her er det ingen regler. Det du føler at er riktig for deg, er det som er det riktige valget. Hvor mye du velger å være med på sier ikke noe om hvor glad du er i hesten.
  • Tenk gjerne igjennom hva du ønsker at skal skje med hesten etterpå. Avlives hesten på klinikk, er det vanligste at veterinæren beholder hesten og leverer til godkjent destruksjon for dyr. I noen tilfeller kan hjertet kremeres. Det er da mulighet til å få asken tilbake i etterkant, såkalt separat kremering. Dette må avtales med veterinæren på forhånd.

    Hvis hesten avlives hjemme på stallen må det bestilles en bil som kan hente den døde hesten. Dette er lurt å gjøre på forhånd, slik at den kan hentes så raskt som mulig. Før bilen kommer, er det viktig å vite at hestens sko skal være tatt av. Avtal med en hovslager på forhånd eller gjør det selv på forhånd eller etter at hesten er død, dersom du kan dette.

    Mange legger en presenning over hesten, for å skåne forbipasserende mennesker frem til transporten kommer.

    Dersom du ønsker å grave ned hesten din, er det viktig at du på forhånd sjekker med kommunen hvilke regler som gjelder for nedgraving av dyr der du bor. Planlegg også hvordan du skal transportere og eventuelt oppbevare hesten frem til du kan begrave den.

    Blir hesten avlivet på slakteri, går som oftest kjøttet til matproduksjon. Snakk med slakteriet på forhånd for informasjon om dokumentasjonen som kreves og for å avtale transport og lignende.

  • Vi vet at tiden etterpå ofte er vond og det føles tomt uten hesten din. Ta derfor gjerne kontakt med noen som kan være der for deg i tiden etterpå. Rydd kalenderen på forhånd, dersom du vet at du og dine vil ha behov for ro disse dagene.
Dersom du har forsikring i Agria, ta kontakt med oss for informasjon og veiledning vedrørende ditt dyrs forsikring og dokumentasjonskrav.