Forskerteamet sammenlignet bevegelsesmønstrene til friske og affiserte hunder ved blant annet å la hundene gå på en trykkfølsom matte.

I tillegg til matten, filmet de hundenes bevegelser og testet effekten av medisinene tramadol og gabapentin i tillegg til behandling med vanlig NSAIDS (ikke-steroid antiinflammatoriske legemidler). De undersøkte også om fem biomarkører i blodprøver skulle kunne skille friske hunder fra hunder med artrose.

Les også: Forskning til dyrenes beste

Trykkfølsom matte og videoopptak

Forskerteamet fant ut at måling med trykkfølsom matte er en pålitelig og relativt rask metode for å undersøke ganglaget til hunder. Det var imidlertid vanskelig for systemet å skille mellom friske hunder, og hunder som hadde artrose og lavgradig halthet på flere bein. Dette gjaldt spesielt dersom hunden kun hadde en mild halthet. Når man vurderte videoopptakene, fikk man samme resultat.

Legemidler

Tradisjonell behandling av artrose hos hunder består av vektkontroll, rehabiliterende opptrening og bruk av ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler. Sterke smertestillende medisiner brukes ofte i tillegg hos hunder med kroniske smerter.

I prosjektet ble hundene med artrose undersøkt igjen etter fire ukers behandling med gabapentin (legemiddel mot nevropatiske smerter) eller tramadol (opioid smertestillende medisin) kombinert med hundens vanlige antiinflammatorisk behandling. Etter behandlingen viste hundene med artrose bedre bevegelighet og mindre halthet.

– Ingen av legemidlene så ut til å forårsake lever- eller nyreproblemer i vår studie, men det var høy forekomst av andre bivirkninger som kvalme, tretthet og desorientering, tilsvarende de som er rapportert hos mennesker, sier James Miles

Blodprøver

Forskningsteamet undersøkte også fem biomarkører i blod for å kartlegge om det er mulig å oppdage artrose tidligere. Parametere i blodet som viser tegn på betennelse eller skade/reparasjon av brusk og bein kan fungere som objektive markører for artrose. På sikt kan kanskje en enkel blodprøve måle om pasienten sin artrose blir bedre eller verre.

James Milles skriver i sin sluttrapport at det fortsatt er en utfordring å få stilt en pålitelig diagnose hos hunder med artrose som kun har en mild halthet, til tross for moderne verktøy som videofilm og den trykkfølsomme matten. Jakten på en nyttig biomarkør for tidlig diagnostisering av artrose fortsetter.

20 prosent av hundene våre har artrose

Artrose er en degenerativ sykdom som senker livskvaliteten. I verste fall kan det føre til at dyreeier og veterinær vurderer avlivning for å hindre unødvendig lidelse hos hunden.

Hele 20 prosent av alle voksne hunder har artrose, men forekomsten varierer veldig mellom ulike raser og størrelser. Større, tyngre hunder rammes i større grad. Hos overvektige labradorer ser man at 50 prosent har hofteartrose allerede i seksårsalderen og at den gjennomsnittlige levetid er to år kortere enn hos labradorer med normalvekt.

Les hele rapporten her