Urinstein

Hunnkatten min har litt problemer med å tisse, og jeg lurer på om hun kan ha fått urinstein? En venn av meg sier at det er vanligere hos hannkatter. Stemmer det?

Veterinæren svarer:

Ja, det er ganske vanlig at hannkatter får urinstein (også kalt blærestein), men lidelsen kan også ramme hunnkatter. Hannkatter får oftere problemer fordi de har et langt og smalt urinrør. Hos hunnkatter er urinrøret kortere og bredere, og dermed kan de lettere tisse ut krystallene som forårsaker urinstein.

Årsak

Mange katter drikker for lite. Det gjør urinen svært konsentrert, noe som øker risikoen for urinstein/blærestein. Fôret katten spiser, kan også medvirke til at det dannes krystaller og stein (f.eks. på grunn av innholdet av ulike salter som magnesium, fosfat m.m.).

Overvektige katter kan ha økt risiko for å få problemer med urinstein.

Hva kan jeg gjøre selv?

Antall overvektige katter er stigende, og for høy vekt øker risikoen for at katten får urinstein. Du kan forebygge ved å sørge for at katten holder vekten eller går ned i vekt om den har blitt overvektig. Hvis det er nødvendig å sette katten på slankekur, kan du få gode råd hos dyrlegen.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?