Urinveisinfeksjon

Hva er grunnen til at katter får urinveisinfeksjon? Kan overvekt spille inn?

Veterinæren svarer::

Overvekt kan være en medvirkende årsak til urinstein og katarr/infeksjon i urinveiene.

Den vanligste årsaken til blærestein er krystaller i urinen. Det kan være flere grunner til at katter får problemer med urinveiene. Katter får som regel ikke blærekatarr på grunn av bakterier i urinen, selv om det forekommer. En svært vanlig årsak til at katten ikke klarer å tisse, er såkalt idiopatisk blærekatarr. Idiopatisk vil si at man ikke vet hva som forårsaker den. Tilstanden kan ramme både hann- og hunnkatter.

Symptom

Katter med urinveisinfeksjon har ofte problemer med å tisse. De kan tisse oftere, forsøke å tisse uten at det kommer særlig mye, og i noen tilfeller klarer de ikke å tisse i det hele tatt. Urinen kan være blodig, katten kan ha smerter og bli veldig sløv.

Hva kan jeg gjøre selv?

Overvektige katter rammes oftere. Du kan derfor forebygge lidelsen ved å holde katten normalvektig, selv om dette ikke er noen garanti for at katten ikke blir syk.

Du kan også forebygge urinveislidelser ved å sørge for at katten drikker nok. Ha flere vannskåler stående, og bruk store skåler. Katter liker ikke at værhårene treffer kanten. I noen tilfeller kan en drikkefontene få katten til å drikke mer. Katten får også i seg mer væske hvis du gir den boksemat i stedet for tørrfôr, og du kan også blande litt ekstra vann i maten.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Hvis katten har noen av symptomene ovenfor, eller hvis den viser tegn på å ha smerter i magen, skal du kontakte dyrlege. Hvis katten ikke kan tisse, er det akutt!

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer