Sår på hornhinnen

Hankatten min på to år har plutselig begynt å knipe igjen det ene øyet. Han virker å ha vondt, og han vil ikke la meg undersøke øyet. Kan han ha fått en skade på hornhinnen?

Veterinæren svarer:

Det at katten din kniper igjen øyet, kan godt være et tegn på at den har fått et sår på hornhinnen. Det høres ut som noe akutt! Dra til dyrlegen så raskt som mulig, da katten kan få varige mén om øyet ikke behandles med en gang.

Symptom

Det vanligste tegnet på hornhinnesår er at katten kniper igjen øyet. Ofte vil det også renne fra øyet. Det er også vanlig at katten gnir seg i øyet med potene. Noen ganger kan man se såret i øyet, men ettersom katten har smerter, er det ofte vanskelig å slippe til. Jeg anbefaler at du i stedet lar dyrlegen undersøke øyet.

Årsak

Sår på hornhinnen kan oppstå fordi katten har fått noe i øyet, f.eks. rusk, som lager rifter i hornhinnen. Katten kan ha blitt klort i øyet av en annen katt. Virusinfeksjon kan også skade hornhinnen.

Dessuten kan øyevipper som gror innover, eller innovervendte øyelokk forårsake sår på hornhinnen.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Skader på hornhinnen må behandles så raskt som mulig, da det ellers er risiko for at skaden blir så stor at katten mister synet.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?