Katt med tannstein

Jeg har lagt merke til at katten min har fått belegg på to tenner. Er det noe jeg kan fjerne selv?

Veterinæren svarer:

Det høres ut som om katten din har fått tannstein. Du kan pusse kattens tenner for å unngå at den får mer tannstein. Men samtidig er det viktig at dyrlegen fjerner tannsteinen som allerede er der.

Symptom

Det er svært vanlig at katter får problemer med tennene. Hvis katten har fått tannstein, får den som regel dårlig ånde, og man kan se belegg på tennene slik du beskriver. Hvis tannstein ikke fjernes, kan det føre til tannkjøttbetennelse. Rødt og betent tannkjøtt er tegn på tannkjøttbetennelse.

Årsak

Bakterier og matrester i kattens munn fører til belegg på tennene, også kalt plakk. Hvis slikt belegg ikke fjernes, blir det til tannstein.

Hva kan jeg gjøre selv?

Tannpuss er den beste måten å forebygge på og forhindre at det dannes mer tannstein. Hvis katten kun har fått et lett belegg, kan det som regel fjernes med tannpuss – og det er noe du selv kan gjøre. Tannstein må derimot fjernes av dyrlegen.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Jeg synes du skal kontakte dyrlegen hvis belegget ikke forsvinner ved hjelp av tannpuss. Tannstein og tannkjøttbetennelse kan ende med paradentose, som betyr at katten etter hvert kan miste tenner. Det er derfor viktig å sørge for god tannhygiene.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?