Urenslig katt

Katten min har begynt å bruke gulvteppet som do i stedet for kattekassen. Hva kan det skyldes?

Veterinæren svarer:

Når en katt begynner å gjøre fra seg utenfor kattekassen, har det svært ofte psykiske årsaker. Det kan være tegn på nervøsitet eller stress. Det kan også skyldes kattekassen eller kattesanden – kattekassen kan være for skitten, eller kanskje katten ikke liker sanden dere har og ikke vil bruke kassen av den grunn. I stedet velger den et sted den liker bedre. Plasseringen av kattekassen kan også være feil etter kattens mening, for eksempel for nærme matskålen.

Årsak

Nervøsitet og stress skyldes ofte at noe er annerledes i kattens hjem. Kanskje har det skjedd noe i familien – et nytt familiemedlem har flyttet inn, dere har fått en ny baby, en ny katt eller hundevalp –, det har kommet en ny katt i nabolaget, katten kjeder seg eller lignende.

Katter kan også vise tegn på senilitet når de blir eldre, og katten kan også endre atferd hvis den ikke har det godt. Kanskje har katten smerter et eller annet sted, for eksempel i ryggen.

Hvis katten gjør fra seg utenfor kattekassen, kan det naturligvis også skyldes problemer med mage- og tarmsystem, f.eks. diaré eller tarmbetennelse.

Hva kan jeg gjøre selv?

Sørg for at kattekassen blir vasket og sanden byttet hver dag, og at kassen står et sted hvor katten kan gjøre det den skal, i fred og ro. Du kan også prøve å bruke en annen type sand eller kjøpe en ekstra kasse. Hvis du har flere katter, skal de ha minst én kasse hver. Hvis katten gjør fra seg ett bestemt sted, kan du forsøke å sette matskålen eller vannskålen der, for katter vil ikke gjøre sitt fornødne i nærheten av der den spiser. Et siste tips kan være å prøve feromoner som kan ha beroligende virkning på katten – dette kan du få hos dyrlegen.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Prøv forslagene ovenfor. Hvis katten fortsetter å gjøre fra seg utenfor kattekassen, skal du kontakte dyrlegen, slik at han eller hun kan undersøke om katten har sykdommer som kan forklare problemet med urenslighet.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?