Gikt gir stive ledd

Katten min har kommet litt opp i årene. Jeg har lagt merke til at hun er blitt stivere i kroppen, men det ser ikke ut til at hun har vondt. Er gikt like vanlig hos katter som hos mennesker?

Veterinæren svarer:

Gikt eller artrose er svært vanlig hos katter, særlig når de blir eldre. En katt med artrose trenger ikke ha særlig med symptomer eller smerter til å begynne med, men kan fungere helt normalt. Hos noen katter kan det ta et par år før man merker noe til sykdommen. Andre får symptomer og smerter tidligere i forløpet.

Symptom

Vanlige atferdsendringer hos katter med gikt kan være at de har problemer med å klatre høyt opp eller komme seg gjennom katteluken. De kan også endre atferd overfor andre dyr i husstanden. Katten kan begynne å sove mer og bevege seg mindre.

Når katten får fysiske symptomer, er det som regel halting eller stivhet. Det vil variere mye fra katt til katt. Det er særlig merkbart når katten reiser seg etter hvile. Kanskje legger du også merke til at katten ikke lenger hopper opp der den har pleid tidligere.

Årsak

Noen katter rammes av artrose uten at man kan finne noen klar årsak til sykdommen. Andre rammes på grunn av leddsykdommer som patellaluksasjon eller korsbåndsruptur (korsbåndet er røket).

Hva kan jeg gjøre selv?

I tillegg til å behandle katten i henhold til dyrlegens råd, kan du gjøre mye for å gi katten en enklere hverdag.

Du kan endre kattens omgivelser, slik at katten har et lett tilgjengelig sted å sove og en katteluke som er enkel å bruke.

Overvekt øker belastningen og bryter ned leddbrusken. Du kan derfor gjøre katten en stor tjeneste ved å holde vekten nede.

Gjenopptrening kombinert med annen behandling fungerer godt for mange katter.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Få time hos dyrlegen slik at dere kan ta rede på om det er artrose som gjør at katten er stiv i kroppen.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?