Katt som mister pels

Jeg har en to måneder gammel kattunge som har begynt å miste pels rundt øynene. Vet du hva det kan være og om det er noe jeg bør være bekymret over?

Veterinæren svarer:

Det kan være ringorm som gjør at katten mister pels rundt øynene. Ringorm kan være vanskelig å få bukt med, men siden det dreier seg om en svært ung katt, anbefaler jeg at du tar den til dyrlegen. Dyrlegen kan stille den nøyaktige diagnosen og iverksette passende behandling.

Symptom

Noen katter med ringorm har ingen symptomer. Hos andre – som hos din katt – sees hårtap. Katten kan også få sår og rød hud. Dette forekommer vanligvis på hode, hals, rygg og ben.

Årsak

Ringorm forårsakes av en smittsom soppinfeksjon (dermatofytt). De sopporganismene som fører til hudlidelser hos katter, er som regel Microsporum canis og Trichophyton mentagrophytos. Ringorm smitter ved direkte eller indirekte kontakt med smittede dyr eller omgivelser og gjenstander de har vært i kontakt med. Ringorm er en zoonose, det betyr at infeksjonen kan smitte fra katt til menneske.

Hva kan jeg gjøre selv?

Som forebyggende tiltak kan du unngå å bruke samme utstyr til flere katter. Alternativt kan du rengjøre og desinfisere børster, bur o.l. Hvis det viser seg at kattungen din har ringorm, er det også i dette tilfellet svært viktig å rengjøre og desinfisere alt av kattens utstyr. Sørg også for at kattungen ikke har kontakt med andre katter, slik at ytterligere smittespredning unngås. Har du flere dyr i huset, er det viktig å drøfte med dyrlegen om alle bør behandles.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Ringorm hos katt behandles med et soppdrepende middel (antimykotika), ofte kombinert med medisinsk sjampo.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?