Allergi

Hvordan kan jeg vite om katten min er allergisk mot noe? Finnes det allergitester for katter?

Veterinæren svarer:

Det finnes dessverre ikke noen enkel test for fôrallergi hos katt. Man er derfor nødt til å gi katten allergifôr i åtte uker og deretter finne ut av hva det er katten er allergisk mot. Hvis katten er allergisk mot noe den puster inn (det man kaller luftbåren allergi eller atopi), kan man få tatt en blodprøve av katten hos en hudspesialist.

Symptom

Det vanligste symptomet er kløe, og katten vil sannsynligvis slikke seg mye på kroppen og/eller klø seg med potene. Det er svært vanlig at katten klør seg så hardt at den får sår i hodet.

Hva kan jeg gjøre selv?

Hvis katten har fôrallergi, må den som nevnt spise allergifôr i åtte uker. Deretter kan man prøve seg frem for å finne ut hvilke ting katten ikke tåler. Dette skal alltid gjøres i samråd med dyrlegen. Hvis katten har atopi, kan den for eksempel være allergisk mot pollen, støv, midd, fjær eller ull. Noen dyrleger er hudspesialister og kan teste om katten har en luftbåren allergi.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlegen hvis katten din har fått kløe, da det er viktig å finne ut om det er en bestemt årsak til kløen, som f.eks. allergi eller parasitter.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?

0 stemmer, ikke rangert

0 stemmer, ikke rangert