Hypertrofisk kardiomyopati

Jeg ønsker å skaffe meg katt, og lurer på når man kan se om katten har HCM?

Veterinæren svarer:

HCM (Hypertrofisk kardiomyopati), også kalt «forstørret hjerte», er en sykdom som utvikler seg over en lengre periode. Katter som får sykdommen, har som regel ingen symptomer på HCM før de er ca. tre til seks måneder gamle, og i mange tilfeller kan det gå mange år før man kan stille en diagnose.

Sykdommen blir ofte oppdaget tilfeldig når dyrlegen lytter på hjertet under den årlige helsekontrollen. Hvis dyrlegen hører en bilyd på hjertet eller uregelmessige hjerteslag, er neste trinn å undersøke kattens hjerte med ultralyd for å stille en eventuell diagnose. Har du mistanke om at katten kan ha HCM, skal du kontakte veterinær og bestille time til undersøkelse.

Det kan være lurt å undersøke linjene du tenker å få deg katt fra. Dette da noen raser er mer utsatt for denne lidelsen enn andre. Det å velge en oppdretter som har fokus på å avle frem friske katter anbefales. Det kan også være lurt å høre med oppdretter om det har vært tegn på denne sykdommen hos individer fra oppdrettet før du bestemmer deg for om du ønsker katt derfra eller ikke.

Symptom

Dette er en snikende sykdom, og det er ikke alltid så lett å oppdage før den har kommet ganske langt. Katten kan derfor oppleves som helt frisk, men kan så brått bli dårlig med symptomer som åndenød, nedsatt appetitt og tretthet. Katten kan få problemer med å puste, hjertet kan slå raskt og det kan oppstå væskeansamlinger i lungene. Hos noen katter kan et symptom være lammelse av bakbein.

Årsak

Sykdommen uttrykkes ved at hjertemuskulaturen vokser i tykkelse. Det fører til at hjertemuskulaturen gradvis blir stivere og at hulrommet i hjertet blir mindre. Hjertet må da jobbe hardere for å pumpe nok blod rundt i kroppen. Diagnosen kan som nevnt stilles med ultralyd. Her kan dyrlegen også se hvor langt sykdommen har utviklet seg. Hvis katten har symptomer, kan man behandle symptomene på sykdommen med vanndrivende medikamenter mot væske i lungene, samt betablokkere som reduserer hjerterytmen og stabiliserer hjertefunksjonen. Det kan også være aktuelt med andre medisiner.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlegen hvis katten plutselig blir dårlig eller får symptomer på HCM. Det er også lurt å ta med katten til veterinær en gang årlig for en helsesjekk.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?