Hypertrofisk kardiomyopati

Jeg ønsker å skaffe meg katt, og lurer på når man kan se om katten har HCM?

Veterinæren svarer::

HCM (Hypertrofisk kardiomyopati) – også kalt «forstørret hjerte» – er ensykdom som utvikler seg over en lengre periode. Katter som får sykdommen, har som regel ingen symptomer på HCM før de er om lag seks måneder gamle, og i mange tilfeller kan det gå mange år før man kan stille en diagnose. Sykdommen blir ofte oppdaget tilfeldig når dyrlegen lytter på hjertet under den årlige helsekontrollen. Hvis dyrlegen hører en ulyd på hjertet eller uregelmessige hjerteslag, er neste trinn å undersøke kattens hjerte med ultralyd for å stille en eventuell diagnose. Har du mistanke om at katten kan ha HCM, skal du kontakte dyrlegen og bestille time til undersøkelse.

Symptom

Katten kan tilsynelatende være helt frisk, men så kan den brått bli dårlig med symptomer som åndenød, nedsatt appetitt og trøtthet. Katten har problemer med å puste, hjertet slår svært raskt og det oppstår væskeansamlinger i lungene. Hos noen katter kan et symptom være lammelse av bakkroppen.

Årsak

Sykdommen uttrykkes ved at hjertemuskulaturen vokser i tykkelse. Det fører til at hjertemuskulaturen gradvis blir stivere og ikke kan slappe ordentlig av. Dermed må den jobbe hardere for å pumpe blodet rundt i kroppen. Diagnosen kan som nevnt stilles med ultralyd. Her kan dyrlegen også se hvor langt sykdommen har utviklet seg. En katt uten symptomer på sykdom har en gjennomsnittlig levetid på 3–5 år. Hvis katten har symptomer, kan man behandle med væskedrivende medikamenter mot vann i lungene, samt betablokkere som reduserer hjerterytmen og stabiliserer hjertefunksjonen. Det kan også være aktuelt med andre medisiner.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlegen hvis katten plutselig blir dårlig eller får symptomer på HCM.

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer