Bilyd på hjertet

Sist vi var hos dyrlegen, hørte hun en liten ulyd på hjertet til kattungen min. Hun mente det var noe den ville vokse av seg, men hvordan kan jeg vite om det er tilfelle?

Veterinæren svarer::

Hvis du vil vite om dette er noe katten kommer til å vokse av seg, må du få undersøkt hvorfor katten har en hjertefeil. Dyrlegen kan undersøke hjertet med ultralyd for å se om det dreier seg om en medfødt hjertefeil eller en ufarlig ulyd som forhåpentligvis blir borte etter hvert som katten blir større.

Symptom

Noen katter med ulyd på hjertet har ingen eller svært milde symptomer. Hos andre kan det gi flere plager avhengig av årsaken til ulyden og hvor alvorlig hjertefeilen er.

Ved hjertefeil kan katten f.eks. ha uregelmessig hjerterytme, bli trøtt og andpusten etter lek, eller få hoste. 

Årsak

Hjertefeil er den aller vanligste årsaken til ulyd på hjertet, og derfor må katten alltid undersøkes så man kan finne en eventuell bakenforliggende sykdom. En hjertefeil kan være medfødt eller oppstå senere i kattens liv.

Noen ulyder er forbigående. Slike lyder kan oppstå, for eksempel på drektige hunnkatter, for siden å forsvinne.

Blodmangel, feber og hypertyreose/struma kan også forårsake ulyd på hjertet.

Hva kan jeg gjøre selv?

Overvektige katter har en høyere belastning på hjertet. Du kan altså hjelpe kattens hjerte ved å sørge for at en katt med hjertefeil har normal vekt.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

La dyrlegen undersøke katten med ultralyd for å finne årsaken til ulyden, og avtal deretter eventuelt videre behandling. 

Finner du ikke det du leter etter?

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker? 0 stemmer, ikke rangert 0 av 0 likte , NaN i rangeringer