FeLV – felint leukemivirus

Katten min har blitt bitt, og nå lurer jeg på om hun kan være smittet med FeLV?

Veterinæren svarer:

Kattens leukemivirus kalles FeLV, som står for felint leukemivirus. Det smitter kun mellom katter via blod, spytt, urin eller ved paring. Diagnosen stilles ved hjelp av en blodprøve. FeLV er ikke særlig vanlig i Norge, men hvis du er bekymret for katten, synes jeg du skal bestille time hos dyrlege og få den undersøkt.

Symptom

Sykdommen starter med et symptomfritt stadium som varer fra et par uker til flere år. Senere kan katten få symptomer som blodmangel, nedsatt immunforsvar, svakhet, diaré, feber, vekttap, tannkjøttbetennelse og røde øyne.

Hva kan jeg gjøre selv?

Hvis katten får diagnosen FeLV, skal den holdes inne så den ikke kan smitte andre katter eller pådra seg infeksjoner. Regelmessige helsekontroller er også nødvendig, så eventuelle infeksjoner kan oppdages i tide. Man kan vaksinere mot FeLV – ta en prat med dyrlegen om forebygging.

Når bør jeg oppsøke veterinær?

Kontakt dyrlegen hvis katten har symptomer på FeLV, som for eksempel gjentatte infeksjoner. Man kan behandle kattens symptomer og eventuelle infeksjoner, men selve sykdommen kan ikke helbredes.

Er det akutt?

Da anbefaler vi alltid at du kontakter veterinæren direkte.

Dyreguiden

Få tips og råd om sårstell, traumatiske skader og mye mer.

Til Dyreguiden

Liker?